Не Марковски, “законът Чилова” е закононару??ител

Не Марковски, “законът Чилова” е закононару??ител

вестник Труд, 01.06.2010г., Светлин Русев

Това, което се случи с ??гор Марковски, може??е да се случи с всеки един от нас (включително и с благотворителния търг на президента), който по някаква причина е свързан със създаването, разпространяването, показването и търговията с изкуство. ?? то не защото сме против едно законосъобразно поведение, не и заради някакво полицейско престараване, а поради причини, които бяха заложени в един неграмотен и тенденциозен закон. В случая недоумявам! Казвам недоумявам, за да не кажа нещо по-определено, което едва ли би звучало ласкаво за приложението на т. нар. закон на Чилова.

Каквито и да са правните основания за спирането на един отдавна предизвестен в медиите търг – всички се питаме кому бе??е нужна тази обществено демонстрирана акция?! Нека не се заблуждаваме, каквито и да са отговорите, тревогата и напрежението остават – и то не само в средите, свързани с подобни проблеми. Какво е попречило един или два дни преди търга да се съобщи на Марковски и Фицов, че поради неспазване на еди-кой си член от еди-кой си закон търг няма да има – заедно със съответните законови разпоредби за евентуалния нару??ител?! Лично за себе си не търся отговор по простата причина, че отговорът е извън случая, който е само следствие…

Телефонът ми прегря от въпроси: Какво става…?! Става това, което всички, които по някакъв начин имат допир с произведения на изкуството, очакваха от хаоса, тенденциозността и неграмотността на един псевдозакон, който зад фразеологията “запазване на културно-историческото наследство” целе??е да удари няколко сериозни колекционери предимно на археология. Тази амбиция до такава степен бе??е заслепила “законотворците”, че цялото духовно пространство – от възрожденското изкуство, българската класика и съвременното изкуство, всички проблеми с движението и търговията с културни ценности попадат в правни недомислия и противоречия, в отчайващо любителски и опасни не само за развитието, съхраняването и опазването на духовното наследство, но и за гражданските права на наивника с духовни интереси! Да не говорим, че зад амбициозните им, предимно репресивни мерки не се вижда??е абсолютно никаква представа какъв професионален капацитет е необходим. Влизането в политиката и във властта отникъде създаде погре??ната илюзия, че подобно нещо е възможно и в изкуството. Трябва да се знае, че всички изми??льотини с регистрации, срокове, комисии и т.н. по същество са само “??менти капели”, както би казал някой по-нависоко…

Случаят с търга на “Аполон и Меркурий” е само малко предизвестие за хаоса и напрежението, които ни очакват в цялата материя, ако не се осъзнае какво културно недомислие получихме като наследство. Не съм нито икономист, нито финансист, за да преценя напълно основанията на сега??ната власт за тежкото наследство, което са получили. А че наследството не е леко, е очевидно. Но съм сигурен и убеден , че наследството, което са получили с този закон, е опасно и вредно, защото гарантира хаос и напрежение. Сигурен съм, че опозицията едва ли ще се въздържи от въпроса: с такива акции ли ще се борим срещу престъпността?! Но и премиерът, и министърът на вътре??ните работи, и министърът на културата трябва да знаят, че са получили безумно наследство с този закон, благословен от триумвирата на преди??ната власт, от г-ца Чилова, от нейните пиар трубадури, бих искал да отмина преди??ния министър на културата, но …уви!

Напълно разбирам и обидата, и огорчението на ??гор Марковски и не само му съчувствам, но споделям тревогата му, защото не е само негова. Но трябва да знае, че вися закачен с белезници за тръбата не от полицаите, а от крехката и нежна г-ца Чилова, от уважаемия правист проф. Герджиков, от красавеца Бата??ов, от лявогласовитата Татяна Дончева, от всички, които надуваха свирката, че спасяват българското културно наследство от иманярската мафия, а всъщност сложиха белезници на свободното законно движение на културните ценности. Съгласен съм, че законите важат за всички – и за обикновения гражданин, и за министър. Но закони, които дават правни основания за разру??аване на духовния климат, не са ни нужни.

При среща на представители на новоучредения Съюз на колекционерите с министъра на културата Вежди Ра??идов мисля, че стигнахме до общи практически изводи за промени в закона. ??ска ми се да вярвам, че е възможна реализацията им.

Другото е хаос и никому ненужно напрежение.

Светлин РУСЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *