вестник Дневник, автор Любослава Русева

цялата статия от вестник „Дневник“ е тук (http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/05/31/909468_operaciia_luvur/), но можете да я прочетете и по-долу:

„Колко пари са вложени в трите платна – на Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, вчера не се разбра. ??зтъкната бе??е цената само на графиката на Пикасо – 5000 лв. „Не е купена скъпо, успяхме от близки хора да го вземем почти без пари, на ръба на дарението“, обясни културният министър. Дали и Шагал също били взети изгодно, но за колко и от кого било „търговска тайна“.

Този цитат е от репортаж (в. „Сега“, 14 април 2010 г.) за „първата кофа“, хвърлена в т.нар. български Лувър, за който в разгара на кризата бяха заделени 15 млн. лв. от бюджета. В него става дума за три картини, дарени от премиера Борисов – на Пикасо (5000 лв., както се съобщава), и на Дали и Шагал (неизвестно за колко поради „търговската тайна“).

По-нататък се разбира, че платната не са платени лично от Бойко Борисов. Те са купени с пари от бюджета, т.е. от мен, теб, него и нея, или всички нас – българските данъкоплатци, които вече месец и половина след „първата кофа“ още не сме получили отговор на въпросите

кой, къде, защо и за каква сума

се е спрял точно на тези картини. Ами ако са копия – как така българският Лувър ще се пълни с дубликати, купени евтинко, все едно са от битака?

Впрочем точно когато Вежди Ра??идов отбягва??е отговора с удобното обяснение за „търговската тайна“, в САЩ започна тотална проверка тъкмо на картини от Пикасо, Шагал и Дали. „Причината са непрекъснатите оплаквания от колекционери, закупили ментета.

??змамата е добила колосални размери в САЩ, ??зточна Европа и някои азиатски страни“, съобщи ArtDaily и припомни, че в началото на април в Лос Анджелис бе??е осъдена на седем години затвор Кристина Юбенкс, предлагала хиляди картини на тримата художници с фал??иви документи за произход по спътниковите канали DirecTV и Dish Network.

По ирония на съдбата единствените, които коментираха тази новина, бяха Димитър Фицов и ??гор Марковски от аукционна къща „Аполон и Меркурий“. ?? двамата твърдяха (frognews.bg, 20 април 2010 г.), че у нас няма техника, нито познания за разкриването на фал??ификати.

Фицов дори каза: „Другата причина за съществуване и разпространение на ментетата у нас е, че полицията изобщо не съдейства в това отно??ение. Въпреки че по принцип имат отдели, които трябва да се занимават с две неща – крадени картини и такива, които са фал??иви.

?? ние, гилдията на търговците на произведения на изкуството, никога не сме информирани какво е откраднато, а те изпитват едва ли не задоволство една картина да се превърти през 10 ду??и и да стане недосегаема по този начин.“

Споменах „иронията на съдбата“ не случайно: на 27 май МВР проведе

зрелищна операция срещу „таен търг“

тъкмо на аукционна къща „Аполон и Меркурий“. За целта хотел „София“, който се намира в центъра на столицата, бе??е блокиран, в залата бяха затворени 60 ду??и без право да отидат и до тоалетната, записът от камерата на Са??о Диков бе??е изтрит, а единият от организаторите (Димитър Фицов) получи диабетичен ??ок и се наложи да дойде линейка.

Другият – ??гор Марковски, твърди, че стоял закопчан с белезници цяла нощ, както и че оттогава всички картини са „арестувани“ и собствениците им (сред които автори като Ясен Гюзелев) нямат представа кога ще си ги получат обратно. Може след седмица или месец, но може и след година.

Нямам намерение да защитавам Марковски и Фицов, но все пак подобно съвпадение заслужава внимание. Заслужава внимание и друго: търгът е обявен в официалния сайт на аукционна къща „Аполон и Мeркурий“ на 25 май, отпечатан е и каталог с картините, които ще участват.

??наче казано, Министерството на културата, от което твърдят, че не са давали разре??ение за провеждането на търга, са можели да го спрат, без да се налага полицията да блокира 60 ду??и в залата.

Можели са също така да поискат експертните оценки на всяка картина предварително, доколкото на 28 май изведнъж си спомниха, че „произведения на изкуството – движими културни ценности, подлежат на задължителна идентификация и се търгуват единствено придружени от изискваното от Закона за културното наследство експертно заключение“.

По тази логика обаче ние с вас, като купувачи и собственици (!) на платната от Пикасо, Шагал и Дали, също следва да получим информация кой ги е идентифицирал и колко сме платили за тях.

Дължи ни се обяснение и чие притежание са в момента онези десетки хиляди картини, които спомена министър Ра??идов при хвърлянето на „първата кофа“, в смисъл че най-сетне ще си имат дом за 25 млн. лв. (колкото ще струва целият лувърски масраф).

Може само да се гадае дали целта на наказателната акция срещу „Аполон и Меркурий“ е

дискредитирането на публичните търгове

за да могат добре известни посредници да прибират комисиони, добре известни колекционери тайно да обогатяват сбирките си и добре известни частни галерии да бъдат предпочитани за покупки на „дарения“ с пари от бюджета.

Но много прилича на това. Може само да се гадае и дали същинският замисъл на операция „Лувър“ е не толкова да имаме Флоренция (по Вежди Ра??идов, без да е ясно защо говори за Лувър, а не за „Уфици“ примерно), колкото да бъдат охранявани лични колекции с държавни пари. Но много прилича и на това.

Бизнесменът Васил Божков например има разре??ение за частен музей поне от година, но не се е чуло да е осигурил публичен достъп до експозицията си в сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“. В същото време той и Боян Радев, друг виден колекционер, предложен тези дни от правителството за орден „Стара планина“ – І степен, ще изложат на 7 юни в Музея за чуждестранно изкуство свои притежания – обстоятелство, което може да се изтълкува тъкмо като хвърляне на „първа кофа“ в по-скоро частен Лувър, докато иначе ни заглавичкват с Пикасо,

Шагал и Дали с неизяснен произход…
А като стана дума за неизяснен произход, не е ло??о да се попита още нещо: щом „произведения на изкуството – движими културни ценности, подлежат на задължителна идентификация и се търгуват единствено придружени от изискваното от Закона за културното наследство експертно заключение“, каква точно документация са представили в Министерството на културата Божков, Радев и другите от Съюза на колекционерите за изложбата на 7 юни?

Вярно е, че миналата година Конституционният съд узакони техните колекции, като със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в Закона за културното наследство, според които притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. Самият Божков обаче, който притежава мраморни статуи, уникални кратери и златен венец на тракийски владетел, обясни преди време в интервю за в. „Труд“:

„Купувам от хора, които купуват от иманяри“

Той, с други думи, призна, че не го е грижа за  Наказателния кодекс, според който продаването и дори само предлагането за продажба на такива предмети се наказва със затвор и тежки глоби. Но никой, разбира се, и не попита кои са тези хора, които купуват от иманяри. Нещо повече – колекцията на Божков представя??е „Великолепието на България“ в Брюксел по случай приемането ни в ЕС още преди дори да е узаконена, а една от първите грижи на ГЕРБ, когато дойде на власт, бе??е да внесе нов законопроект за културното наследство с доста по-либерални изисквания към колекционерите…
Между другото знаете ли защо французите не са купували картини от Пикасо дълги години след Втората световна война.

Причината е, че по време на Съпротивата си пиел кафето с черноборсаджиите. По ирония на съдбата (пак го казвам не случайно) Вежди Ра??идов обяви, че идеята за българския Лувър му хрумнала, докато си пиел кафето. С кого ли си го е изпил?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *