Петер Карл Фаберже

Наближава Великден. Ето нещо повече за яйцата на Фаберже и – разбира се – за него повече…

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Faberg? с истинско име Карл Густавович Фаберже) е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца на Фаберже.

Роден в семейството на бижутер (бащата, Густав, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в ??талия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.

Peterthegreategg.JPG

Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. В родината си бива титулуван „ювелир на Негово ??мператорского Величество и ювелир на ??мператорския Ермитаж“.

През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже — в което освен синовете на майстора, работят и много други талантливи дизайнери като не по-малко известния Михаил Перхин — едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна. Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца-за цар Александър III, който всяка година, до смъртта и? през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна; и още 44 — в периода между 1895 и 1916 г. — за цар цар Николай II за подарък на майка му, по това време вдовстваща императрица и за съпругата му, Александра Фьодоровна. Като цяло, по императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се предположи, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство. Днес, със сигурност са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка; има запазена фотография и на още едно; други 5 са известни по описания. Съхранено е и едно от двете незавър??ени яйца, работата по които прекъсва през 1917 год. Сред запазените до ден дне??ен има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с коко??чица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на Фаберже. Майсторът продава своите дялове от фирмата на сътрудниците си и напуска Русия. Умира в изгнание — тленните му останки са пренесени от Швейцария и погребани редом с тези на жена му в Кан.

В България тук там се срещат произведения от работилницата на Фаберже, само не си мислете, че това са яйца, но сме имали удоволствието и честта да видим кортик, положен в специална дървена кутия, опакована в кадифе.

http://www.youtube.com/watch?v=vNRvnxvbuRA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *