Зимно….

Между Коледа, Нова година и още…

Зимни приказки…
________________
Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“ Ви пожелава Весели празници, Честита Нова 2017г и до нови срещи!
________________

Pierre Albuisson е роден в Мадагаскар на 26 Септември 1952г. Учи изящни изкуства в Макон. Илюстрира книги, преди да започне да се занимава с отпечатването на пощенски марки и да създава специален дизайн за тях. Създател е на редица марки, както за Франция, така и за Княжество Монако и за други страни (например Мали). Един от прочутите гравьори в света.
Той прави изцяло дизайна на пощенската марка известна като „Свраката“ по прочутата творба на Клод Моне и по повод 150 годишнината на автора през 1990г. („La Pie“, Claude Monet)

„Свраката“ – пощенска марка

_____
La Pie, Claude Monet – През зимата на 1868-1869г Моне създава картината „Свраката“/“La Pie“. Тя е една от близо 140-те творби причислени към т.нар. „зимни“ картини на прочутия художник. Тя е и най-голямата по размери картина – 89х130cm.

Платното изобразява една самотна черна сврака кацнала на дървена порта, като светлината на слънцето грее върху прясно паднал сняг и ясно се виждат сини сенки. Картината се отличава като един от първите примери за използване от Моне на „цветни сенки“ , които по-късно ще станат завинаги свързани с импресионистичното движение.
Моне и импресионистите използват цветни сенки, за да представят реалните цветове и променящите се в условия на светлина и сянка, както се вижда от човек, който наблюдава природата. По онова време това се счита за нарушаване на канона – сенките са черни и точка – а това новаторско използване на светлината и цветовете от Моне се използва като достатъчен довод, за да може неговите картини да бъдат отхвърлени от прочутия Парижки салон през 1869 г.
Днес, изкуствоведите класифицират „СВРАКАТА“ като една от най-добрите снежни картини на Моне.
  Картината е била частно притежание до 1984г, когато Musée d’Orsay я придобива (за разлика от 99,99% от нашите институции, които не дават (почти) никакви пари, за да събират и съхраняват българското изобразително изкуство).

Тази година – 2016 – една от неговите „Купи сено“ (серията е от 25) – беше продадена на търг за рекордните $ 81.400.000 от Christie’s New York City

________

Monet – La Pie, 1868/69г., 89х130cm

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *