Т – 103 Акценти (част 6)

Акценти от предстоящ Т № 103 (08 Декември 2016г)

Преди да публикуваме каталог на Т No 103 още няколко акценти:

автор: Христо Комарницки (1964), ДВЕ ПЪРЖОЛИ, 13.01.2012г, 280х375mm, подпис и дата, начална цена 113 евро

Христо Комарницки, Две пържоли Чавдар Николов, Златната топкаАвтор: Чавдар Николов (1959), ЗЛАТНАТА ТОПКА, 25.10.2016г., 250х350mm, подпис, дата и надпис, начална цена: 113 евро

ЗАЩО началната цена на карикатурите на Христо Комарницки и Чавдар Николов на този Т-103 ще бъдат с начална стойност 113 (сто и тринадесет) евро?
Ето защо:

България за поредна година се срива в световната класация на „Репортери без граници“ в индекса за свобода на словото. За 2016-та година сме поставени на 113-то място от изследвани общо 180 държави.

От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на „Репортери без граници“. България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото. Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС.
На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия.
Топ 5 по свобода на словото в света оформят – Норвегия, Дания и Нова Зеландия.
В резюмето си за България от „Репортери без граници“ отбелязват, че причина за слабия резултат е обладаната от корупция среда и симбиозата между медии, политици и олигархия. В изследването е посочено и името на Делян Пеевски, като за него се казва, че е собственик на „Нова българска медийна група“, която има шест вестника.

„Комисията за финансов надзор се изявява като „медийно ченге“, което налага глоби и нарежда на журналисти да разкриват своите източници и така ги затруднява да осветляват проблемите на страната с банките и регулаторната система“, пишат още от „Репортери без граници“.

Изследването на организацията излиза няколко дни след като карикатурите на художника Чавдар Николов бяха свалени от всички сайтове на Нова телевизия, като медията определи това си действие като „грешка в документите“. Няколко дни по-късно и след силен медиен шум, карикатурите бяха възстановени.
113 място
ОЩЕ от Т 103:

LOT 07: БОРИС ДИМОВСКИ (1925 – 2007)
Предлагаме 127 (сто двадесет и седем!) броя рисунки, шаржове и карикатури на Борис Димовски събрани в една папка, всичките изпълнени с туш/перо върху хартия.
Начална цена: EUR 3.500

Борис Димовски, сборник 127бр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *