ТЪРГ № 97

Изненадващо – НОВ ТЪРГ на „Аполон и Меркурий“
Т № 96 вече е в историята, той завърши на 27.05. (сряда) и за него ще прочетете подробно тук, а на хоризонта се задава НОВ търг.
Изненадите обаче са повече от очакваното:

Град Прага ще бъде домакин на Т № 97 и нашите партньори там. За ужас на служителките от м-во на к, тъй като има задължителен вход/такса от 1.000 (хиляда) евро. Ако не наддавате за нито една позиция (лот) тези пари не се връщат. Впрочем – така е по света.
Творбите ще бъдат 97+, а между предложенията се открояват творби създадени от:
Александър Добринов, Стефан Баджов, Владимир Димитров – Майстора, Иван (Ян Вацлав) Мърквичка, Ярослав Вешин, Сирак Скитник, Ото Хоржейши, Кадлец, Антон Шпулак, Вацлав Трунечек, Димитър Гюдженов, Бенчо Обрешков, Никола Танев и др.
Търгът ще бъда условно разделен на две части и ще започне в 15ч.
Интересна и важна подробност:
НИТО една от картините няма документ, че представлява културна ценност според смисъла на европейския закон (същият, който се чете през крив макарон от нашенските другари и специално от госпожата Милковска, която ходи на всички търгове у нас), тъй като това е истината по Европа.

/специално Мърквичка и Вешин ще бъдат представени и в двете части на Търга – веднъж като чешки художници и после като художници, творили в България, т.е. ще има чешки и български картини от тях/
Мястото е съвсем близо до Masarykovo nábřeží на река Вълтава.

Прага панорамна

Ян Вацлав Мърквичка, На двора, 1893г, 52х49,5cm, Документ за закупуването на картината. Сертификат от Мюнхен, Германия. Монографирана в чуждо издание
Иван (Ян Вацлав) Мърквичка, „На двора“, 1893г, м.б./пл., 52х49,5cm, подпис и дата            (важна забележка: изписваме името по този начин, за да обърнем внимание, че така – Иван /Ян Вацлав/ Мърквичка е даден в наши каталози, за да уточним, че творбата е рисувана в България, а така – Ян (Иван) Вацлав Мърквичка, когато творбата е рисувана в Чехия.

долу: Ярослав Вешин, „Ковач“, авторска техника, подпис
(творбата е създадена в Чехия, преди идването на Вешин в България)

ЯРОСЛАВ ВЕШИН - Ковач
NB!: Всички репродукции в тази статия са условни и илюстративни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *