Димитър Фицов пред Агенция „БГНЕС“

Ето какво каза г-н Димитър Фицов – съдружник в Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“ – пред камерата на Агенция „БГНЕС“
Текст:

С търг номер 96 на произведения от българското изобразително изкуство аукционна къща „Аполон и Меркурий“ се завръща на 27 май точно в 19:19 часа, предаде репортер на БГНЕС.

По традиция „Аполон и Меркурий“ излагат на търг толкова картини, колкото е номерът на търга. Всъщност плюс още една, защото използват и 0 като число – една картина, която обикновено е опакована и нейната начална стойност е нула лева.

Ние сме от малкото къщи може би, при които няма вход, няма депозит, който се плаща, всичко е свободно, каза пред БГНЕС един от съдружниците в аукционната къща Димитър Фицов. Картините са на 60-70 художника сред тях някои са по-известни, други са известни само на познавачите. Все пак, може би най-впечатляващата картина, на този търг е една от най-добрите картини на Дечко Узунов. Това е картина, която илюстрира в края на 50-те години кръчмата, която се намира в двореца в Балчик, който тогава се ползва като база на културните дейци.

Сред картините е и тази на съпругата на Дечко Узунов – Маша Узунова. Тя е двустранна – има механизъм, с който може да бъде обърната. И на стената може да се сменят двата натюрморта. Има и прекрасна цветна рисунка на Владимир Димитров – Майстора, която за познавачите е едно малко бижу.

Най-скъпата картина, продавана на техен търг, е вариант на „Ръченицата“ на Иван Мърквичка – реалната й стойност била 86 400 евро. Фицов разказа, че Мърквичка е направил пет картини на тази тема, от които 3-4 са почти идентични, само едната е малко по-различна.

Предстоящият на 27 май търг е първият, който „Аполон и Меркурий“ правят след 4 години и половина принудителен застой. Преди 5 години, в началото на 92-ри търг на аукционната къща в зала с повече от 60 души и дори камера, влизат полицаи и служители на Министерство на културата, които обявяват, че търгът трябва да бъде прекъснат. Двамата собственици на „Аполон и Меркурий“ са арестувани, предявени им са обвинения, а последвалата няколкогодишна съдебна сага, завършва в тяхна полза. От тогава се опитват да направят още три търга, но с участието на „някои дейци от полицията и министерство на културата“, те са били провалени, каза Фицов.

92-ят търг, изложил 92 картини – половината от тях отново ще се явят на предстоящи търг 96. Димитър Фицов сподели, че „задържаните“ няколко години картини са били съхранявани по най-лошия начин. Той е категоричен, че това са най-сигурните картини в България, защото те са разследвани поне от 5 или 7 комисии, съставени от най-големите специалисти в България. „Това са най-проверените картини в България“, каза той. /БГНЕС

видео – натисни тук:
Фицов пред БГНЕС

Фицов БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *