Venus de Milo и отражението у нас

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство. Открита е през 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински, Венера). Понастоящем се намира в Лувъра в Париж.

Статуята е от пароски мрамор, висока e 203 см. Ръцете ѝ са отчупени и загубени, както и оригиналният плинт (плочата, служеща за основа). Датирана е към 130 – 90 г.пр.н.е. и се счита, че е творение на Александър от Антиохия, въпреки че в миналото погрешно е била приписвана на Праксител (починал два века преди това). Композицията е смесица между ранни стилове в класическия период на гръцката скулптура.

В нишата, в която е открита статуята, са намерени и фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се смята че ѝ принадлежат. Многобройните опити за реставрация на скулптурата в оригиналната ѝ поза обаче били безуспешни. Евентуалното наличие на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, отсъдил да подари златната ябълка на Афродита; друго възможно обяснение е и това, че на старогръцки език „милос“ (μήλος) означава „ябълка“.

Рисунка от Jean-Baptiste-Joseph Debayна снимката: Рисунка от Jean-Baptiste-Joseph Debay на статуята с липсващите ръце и изписан цокъл, публикувана през 1821 г.

Статуята силно влияе на съвременното изкуство – например Салавдор Дали и прочутата му Венера с чекмеджетата;
Също така Американското общество на пластичните хирурзи (ASPS), един от най-старите сдружения на пластични хирурзи в света я използва за запазен знак;
Дейвид Линч нарочно я „вкарва“ в известния му филм „Туийн Пикс“;
Във филма на Бернардо Бертолучи Мечтатели , актрисата Ева Грийн позира като Венера Милоска и пита любовника си, изигран от Майкъл Пит, как точно си я представя.

Venus de Milo
Повод за тази бележка за Венера Милоска е една статия във вестник „Дневник“ – струва си да се прочете…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *