Зодиакалните глави на Ai Wei Wei

Ай Вей Вей 2 3

                  На търг на Аукционна Къща „Филипс“ (http://www.phillips.com/) в Лондон бяха продадени 12 позлатени скулптури „Зодиакални глави“ на съвременния китайски майстор Ai Wei Wei за 4,3 милиона долара. Преди това те бяха показани в много галерии по цял свят, но не и у нас.

„Зодиакалните глави“ са създадени през 2010 г. и авторът се е опитал да пресъздаде скулптурите на 12 животни – знаците на източния хороскоп, украсявали часовникът фонтан в императорските градини на Пекин до 1860 г., когато паметникът е бил унищожен от френски и британски войски, а главите са били изнесени извън страната.
Ай Вейвей е художник, архитект, критик, основател и директор на China Art Archive & Warehouse. Неговите произведения съдържат критика срещу Китай, поради което сайтовете на художника са блокирани и непрекъснато има хакерски атаки срещу тях от страна на властите.
За сметка на това изложбите му са познати по цял свят и винаги в галерии като „Тейт Модърн“ в Лондон или „Мултимедиа Арт Музей“ в Москва.
През Май 2011 г., когато той бе разследван в Китай, британската Кралска академия му присвои титлата на почетен академик. Според списание „Тайм“ той е 24-ти в списъка на най-влиятелните хора в света. Що няма българин там не е ясно… Или е ясно, ама щраусите у нас не смеят да кажат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *