Пресконференция на АК „A&M“

Пресконференция на Акуционна Къща „Аполон и Меркурий“

Основателите и собствениците на Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“ – г-н Димитър Фицов и г-н ??гор Марковски – дадоха пресконференция в „София-Прес Клуб“, София, улица „Славянска“ № 29. Четвъртък, 9 (девети) Декември, начало: 12:00ч

темата: За явните и „тайните“ търгове на „Аполон и Меркурий“

ето и какво публикуваха медиите по повод пресконференцията:

ДАР??К (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=634335)

Министерството на културата все още не е върнало част от картините, които бяха иззети при полицейска операция в края на месец май по време на търг в столичен хотел. Това съобщи пред журналисти един от собствениците на аукционната къща „Аполон и Меркурий“, която организира търга, журналистът ??гор Марковски. Взети за експертиза бяха 92 платна, но официално собствениците на аукциона не са получили резултатите.

По непотвърдена информация експертизата на картините не е установила нару??ения на българското законодателство, обясни ??гор Марковски: „На нас никой нищо не ни каза, но се прави едно постановление и искат да се направи експертиза на картините. Такава експертиза до този момент ние не сме виждали дали тя е направена. Твърди се, че тя е готова. В тази експертиза е доказано с пълно бол??инство, че няма нито една културна ценност, че няма нито един фал??ификат“.

Марковски не скри, че е възможно акцията срещу него да има политически елемент: „До нас достигат различни информации и слухове и ни казват: „абе вие не разбрахте ли най-накрая на кого пречите“?! Наистина не знам на кого преча. Други ми казват, че не съм се отчел където трябва“.

Пред Дарик от Министерство на културата подчертаха, че не те са институцията, която изземва и връща картини. „Нека г-н Марковски и г-н Фицов да си прочетат законите на страната и да не бъркат Министерство на културата с МВР“, посъветва собствениците на „Аполон и Меркурий“ заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. „Няма как ние да върнем нещо, което е прибрано в рамките на едно дознание, което се води от съвсем друга администрация“, обясни Чобанов пред Дарик. На въпрос какво знае за експертизите на иззетите картини, дали те са готови и какво сочат резултатите заместник-министърът на културата каза: „Този въпрос трябва да го отправите към дознателите и прокурорите. По НПК, това е кодексът, който контролира тази дейност, ние нямаме право да правим коментари по това дело. Тоест аз не искам да нару??авам закона като коментирам една експертиза, която е от компетентността на МВР и прокуратурата“.

По време на пресконференцията на „Аполон и Меркурий“ съдружникът на Марковски Димитър Фицов разкри още, че в регионални галерии и музеи в страната се подменят оригинални картини с фал??ификати. „В музея в Нови пазар висят 27 – може би бъркам точната цифра, ксерокопия на оригинални произведения“, каза Фицов. Според него Министерството на културата е косвен съучастник в престъпленията, защото почти никъде не е направена инвентаризация на картини в различните музеи и галерии в страната.

Ето как заместник-министърът на културата Тодор Чобанов отговори на тези твърдения: „За музея в Нови пазар от повече от една година има образувано дело. ?? ние вече няколко пъти сме пращали различни материали в прокуратурата. ??скам нещо много дебело да подчертая, защото се спекулира по темата. Г-н Фицов обвинява в нещо министерството при условие, че той явно не знае, че това са общински културни институти, които са на подчинение на съответните кметове. Вината в България е индивидуална, тоест, ако някой някъде прави нещо ло??о, в момента, в който се установи неговата вина, си има механизъм, по който тази вина се доказва и лицето се наказва. Ако г-н Фицов знае някъде да се извър??ват нару??ения, той като гражданин е длъжен да съобщи по съответния ред. Не с пресконференция, а с писмо до компетентната администрация. Това в случая сме ние“, обясни Чобанов.
Заместникът на Вежди Ра??идов определи още пред Дарик твърденията на Димитър Фицов като „безотговорни“. „Думата „безотговорен“ е мека, но заради позицията, в която се намирам, не мога да дам експертното си становище по тези твърдения“, каза Тодор Чобанов, според когото казаното от собствениците на „Аполон и Меркурий“ не е вярно и чрез него те правят целенасочен опит за подвеждане на българската общественост.

Агенция „Блиц“ (http://www.blitz.bg/news/article/94219)

Прокуратурата все още не е повдигнала обвинения на собствениците на аукционната къща „Аполон и Меркурий“ Димитър Фицов и ??гор Марковски, въпреки че от арестуването им мина повече от половин година. Двамата бяха прибрани заради „незаконна търговия с културно-исторически ценности“, както се изрази вътре??ният министър Цветан Цветанов.  Независимо от липсата на обвинение обаче, прибраните от МВР 92 картини продължават да бъдат в ръцете на силовото министерство, оплакаха се Фицов и Марковски на пресконференция днес. Според тях „арестът“ на художествените произведения и съпровождащата го полицейска спецакция са предизвикани от донос на конкурентна фирма, която има сериозни интереси в подобен вид дейност.??гор Марковски отклони въпроса на „БЛ??Ц“ за името на въпросната фирма, прехвърляйки разследващата отговорност на журналистите. Фицов пък подчерта, че „Аполон и Меркурий“ вече има проблеми със собствениците на конфискуваните картини. „??змежду тях има възрастни хора, които разчитат на парите, за да си платят парното и телефона“, обясни Фицов.

Въпреки всичко на 14 декември „Аполон и Меркурий“ ще организира 95-ия си търг, в който ще бъдат включени 95 картини.
Вестник „Труд“: Виновни до доказване на противното (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=704474)

92-те арестувани картини от злополучния търг на “Аполон & Меркурий”, на 27 май т. г., все още са зад ре??етките. Собствениците на тръжната къща ??гор Марковски и Димитър Фицов продължават да са в неведение докъде е стигнало следствието, а междувременно молбата им да получат разре??ение за търговия с културни ценности е замразена. “Не можем да развиваме нормално дейността си, защото у нас всеки е виновен до доказване на противното”, каза Марковски.

“Половин година вече живеем във вакуум, не знаем какво става с делото. Викан съм веднъж на разпит в СДВР – за около 7-8 минути. Питаха ме дали имам документи само за една от картините”, казва Марковски. Той предал в полицията документите за всички картини, предлагани на търга. По неофициални канали получил информация, че поръчаната от следствените органи експертиза вече е направена.

Пак по неведоми пътища собствениците на “Аполон и Меркурий” се сдобили и с докладна записка до началника на ТЗБОП София – град, подписана от инсп. Д. Димитров. От нея става ясно по какъв сигнал са действали полицаите на 27 май. От документа, за който Марковски коментира “не знам откъде го имам”, е видно, че ??ест дни преди търга е получена информация от “оперативен източник”. Тя изобилства от фактологически неточности – като например, че на търга ще се предлагат чуждестранни автори, каквито в каталога няма. Както и че каталогът бил предоставян преди аукциона “само на лица, които ще участват в него”, а освен отпечатан на хартия, той бе??е качен и на сайта на тръжната къща.

Като най-нелепо твърдение по свой адрес Марковски и Фицов определят следното: “Същите са известни като организатори на явни и тайни търгове на картини с неустановен произход и фал??ифицирани такива”. “Веднъж, може би преди десетина години, направихме един аукцион, който действително обявихме като “таен” – под стълбите на “Кемпински-Зографски” предлагахме соцарт. “По-таен” от този не сме правили”, обяснява Марковски.

Според докладната 6 са “проблемните” картини на търга на “Аполон и Меркурий”. За първата от тях – “Море”, се твърди, че не е от посочения автор Янис Хрисопулос, а “най-вероятно е от художника Владо Пе??ев”. “Картината, която бе??е в на??ия каталог под номер 1, е рисувана и подписана от Янис Хрисопулос – контрира ??гор Марковски. – Предоставили сме на полицията договор, от който много добре се вижда откъде я имаме. Обвиненията, че работата “вероятно не е” на Хрисопулос, са, меко казано, непрофесионални. Явно човекът, който го е писал материалите, не разбира от материята. Освен всичко друго “Море” стартира от 150 евро. Кой ще тръгне да фал??ифицира за такава сума?”

Като друга картина с криминална биография е посочена “Катедрала” на Никола Манев. “Тя е продадена на търг на аукционна къща “Виктория” на 9 април 2009-а – обяснява Марковски. – Питам, щом е имало информация, че е открадната, защо още тогава полицията не се е намесила? На този търг я е купил Стойо Пиронков, синът на Енчо Пиронков. Той ни я донесе – иска??е да я продаде.”

??нтересна подробност около “Катедрала” според докладната е, че авторът е потвърдил, че “същата е обект на кражба от ателието му”, но не си спомня дали е съобщил в полицията за това.

Две платна на Димитър Батоев също са поставени под въпрос. Според полицейската информация те са от друг автор – Николай ??лиев. “Творбите на Николай ??лиев и Батоев си приличат като стил. Тук експертите имат думата. Но и двете картини, които сме предложили на аукциона, са с много ниска цена – не бих имал никаква изгода уми??лено да подменям автора”, твърди Марковски.

Съмнения, че е открадната, витаят и около “Ученик” на Вера Лукова. “Това е гръб на друга картина. Вера Лукова, тъй като е била бедна, като много други художници от онова поколение е взела един дебел картон и е рисувала от двете му страни. Откъде идват отново съмненията, че е крадена, и то преди 10 години, от ателието на художничката?”, чуди се Марковски. Артдилърът недоумява също и как “Созопол” на Веселин Стайков не бил “от посочения автор”: “??маме документ как сме я придобили – купили сме я от известен на?? колекционер, който притежава може би 50 картини на Стайков. Когато му казахме, че се съмняват в автентичността на картината, той ще??е да припадне от възмущение.”

Любопитно е и постановлението за назначаване на експертиза, подписано от “В. Петров, разследващ полицай при СДВР, гр. София” (също неизвестно как попаднало у арттърговците).

Петров иска от експертите да отговорят на въпроси относно автентичността на творбите, техния статут – културни ценности ли са или не, както и възрастта им. Не става ясно обаче защо им налага да правят и “сложни изчисления” от типа “Каква е стойността на всяка една от картините и каква е тяхната обща стойност?”. Според документите експертизата трябвало да е готова на 30 юни т. г. Но официално такава няма, а наблюдаващият прокурор Нелчо Невенчин вчера не бе открит за коментар.

“Културното и вътре??ното министерство прилагат двойни стандарти”, обяви съдружникът на Марковски Димитър Фицов. ?? запита как така една тръжна къща получава две разре??ителни за един ден? ?? за още един ден е извър??ена идентификация на 150 творби? Според Марковски въпросната фирма (бел. ред. – “Виктория”) не разполага и с исканите от Министерството на културата отделни помещения от останалите картини за съхраняване на произведенията, които представляват “културни ценности” по смисъла на закона. Фицов сподели и още данни за тежки нару??ения – като заменяне на оригинални творби с копия в няколко провинциални музея. Сред най-драстичните примери според него е заменянето на 27 картини в галерията в Нови пазар с цветни ксерокопия. “Тези неща са известни, но не знам някой да предприема нещо”, обяви Фицов.

Двамата собственици на “Аполон и Меркурий” обявиха и датата на следващия си търг – 14 декември, 19.19 ч в хотел “Феста”. За което са подадени съответните заявления до Министерството на културата.

“На този търг няма да бъдат предлагани картини, представляващи културни ценности, съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство и Приложение №12 от Наредба № 3 от 3. 12. 2009 г.”, обяви ??гор Марковски. На него ще се предлагат произведения на Васил Стоилов, Боян Райнов, Николай Дюлгеров – общо 95 картини за 95-ия аукцион на “Аполон и Меркурии”. “Каним официално зам.-министъра на културата г-н Тодор Чобанов да купи и от нас картини за бъдещия музей на Модерното изкуство”, съобщи Марковски.

Тодор Чобанов, зам. министър на културата: Ще имат разре??ение, след като приключи наказателното дирене

Разбирам от вас за поканата за търга на “Аполон и Меркурий” на 14 декември. Нямам практика да посещавам търгове и не мисля, че е редно. Но мога да изпратя колеги от министерството. На въпроса дали бихме купили произведения от тях, ще ви кажа, че имаме комисии, които изкупуват особено ценни и редки работи. Ако произведението, което се предлага, представлява интерес за държавата, се свиква комисия, която преценява.

На въпроса дали вече има експертиза, не мога да ви отговоря, тъй като това е в компетенцията на други органи. Що се отнася до разре??ителното за търговия с културни ценности на “Аполон и Меркурий”, те имат мълчалив отказ, тъй като, когато възникне наказателно преследване срещу едно лице, административните преписки се замразяват. Ще можем да издадем документи едва след като приключи наказателното дирене.

Вече има над 10 регистрирани търговци на културни ценности. А и сме написали изцяло нова наредба № 3, която ще бъде обнародвана може би още другата седмица. Създали сме доста по-ясен режим и ред, включително и за националните богатства. В работната група бяха и някои от най-големите търговци на културни ценности и представители на музеи, постигна се някакъв тип консенсус между тях и според мен е налице една доста по-добре работеща наредба.

Работим усилено и по създаването на регистър за откраднати културни ценности, имаме работна група с колегите от МВР и прокуратурата. Основният ни проблем е, че нямаме средства, а само хардуерът струва 300 000 лв. Търсим различни възможности за финансиране. ??наче информацията вече е обработена.

Вестник „Монитор“ – „Аполон и Меркурий с нов търг на картини (http://www.monitor.bg/article?id=271920):

Аукционна къща „Аполон и Меркурий”, която скандално се прочу с търга си през май, когато ??гор Марковски бе??е задържан, а част от гостите разпитвани, отново организира разпродажба на картини. Този път търгът е насрочен за 14 декември в хотел „Феста”, обявиха преди ден на пресконференция ??гор Марковски и Димитър Фицов. 95 творби на български и чуждестранни автори ще бъдат представени тематично на аукциона на къщата. Картините, които могат да бъдат купени, са от някои от най-известните български художници, сред които личат имената на Никола Манев, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев, Людмил Веселинов, Георги Ковачев, Боян Райнов, Николай Дюлгеров, Атанас Михов. Всички творби са с уточнен произход и сертификати, увериха организаторите. На аукциона ще бъдат поканени редовните клиенти на „Аполон и Меркурий”. „Не всички, разбира се, все пак се занимаваме с това повече от 10 години и клиентите са ни повече от  10 000 човека”, каза ??гор Марковски. Организаторите от най-старата аукционна къща се надяват, че няма да имат проблеми с търга, тъй като са спазили новите законови изисквания за търговете. Спорът между държавата и аукционната къща обаче все още не е разре??ен. Въпреки това от „Аполон и Меркурий” съобщиха, че след случая през месец май тази година се е състоял вече един търг в Плевен, с който не са имали проблеми. Марковски твърдо заяви, че тяхната аукционна къща не се занимава с продажба на културни ценности. Според закона „културна ценност” е предмет на изкуството, по-стар от 50 години и по-скъп от 300 000 лева, а такива предмети не са присъствали на нито един техен търг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *