SOTHEBY’S продаде рекордно Модилиани

SOTHEBY’S продаде рекордно Модилиани

цялата статия – на страницата на Sotheby’s (http://www.sothebys.com/app/ecatalogue/fhtml/index.jsp?event_id=29933#/r=index-fhtml.jsp?event_id=29933|r.main=event.jsp?event_id=29933/)

текстът тук:

На аукцион на „Сотбис“ за импресионизъм и съвременно изкуство  „Красивата римлянка“  бе??е продадена за 68 925 000 долара при предварителна оценка около 40 милиона долара. Творбата, известна още като „Голо тяло на диван“, е част от поредица „разсъблечени“ картини, рисувани от Модилиани около 1917 година. Петима ду??и са участвали в наддаването. Но купувачът е останал анонимен. Преди??ният рекорд за произведение на художника, известен със специфичния си рисунък, бе??е 52,6 милиона долара.
Друга емблематична работа на Модилиани – „Портрет на Жана Ебютерн с ??апка“, също намери нов купувач срещу 19,1 млн. долара въпреки очакваните максимум 12 милиона. Картината, рисувана през 1919-а, година преди смъртта на художника, е посветена на любимата му. Жана е 19-годи??на студентка, когато се запознава с Амедео през 1917-а. Той е пристрастен към наркотиците, пиенето и жените, но тя ре??ава да го спаси заради великия му талант и любовта си. ??зоставя ученето си и е до последно с него. Два дни след неговата смърт на 24 януари бременната в деветия месец Жана се самоубива.
На същия търг един от ??едьоврите на Клод Моне, „Езеро с водни лилии“, закова чукчето на 24,7 млн. долара, а  „Танцьорка във фотьойл“ на Анри Матис – на 20,8 млн. долара.
През уикенда „Сотбис“ продаде творби за 227,5 милиона долара. Сумата е доста солидна и е сигнал, че пазарът за произведения на изкуството се възстановява на фона на икономическата несигурност. Аукционерите отбелязват, че това е най-силният им търг в Ню Йорк от май 2008 г., когато започна глобалната финансова криза и цените на произведенията на изкуството рязко паднаха.

видео файл по повод тази картина – тук:

http://www.sothebys.com/video/privateview/N08675/index.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *