Сотир Костов – изложба в художествен салон „А & М“ на 10.01. – 23.01.2002

СОТИР ИВАНОВ КОСТОВ – ГРАФА (1914 – 1992)

Роден на 21.11.1914г. в град Лерин – Егейска Македония. През 1918г. семейството се преселва във Варна. Баща му заминава за Америка и той от малък става глава на семейство. Завършва търговско училище, а през 1944г. записва Художествената Академия при проф. Никола Ганушев, като последен негов ученик. След като завършва е назначен за асистент.
Големият български акварелист и художник, Константин Щъркелов, го кани за свой ученик, но той смята, че всеки има свой път в изкуството.
Творбите на Сотир Костов са изпълнени с мекота и излъчват светлина. Нарисувал е над 300 акварела, маслени картини и портрети. През 1978г. по-голямата част от творбите му са откраднати и продадени в Западна Германия.
Сотир Костов е всестранно надарена личност – говори седем езика, свири на цигулка и китара. Занимава се с окултни науки и хиромантия. Всеотдаен към околните и безкомпромисен към себе си и изкуството, което създава.
Ревностен привърженик на учението на Дънов и търсенето на истината в живота.
От 1973г. живее в Панчарево и работи като пазач!
Последните две години от живота си е прикован на легло под грижите на сестра си и много млади приятели.
Разбрали за болестта му, негови приятели от САЩ, Канада, Германия и ??талия идват да го видят и да му окажат морална и материална помощ.
В средата на октомври 1992г. Сотир Костов умира, останал неизвестен, скромен и непризнат.