Пол Сезан е най-скъпият художник в света

Пол Сезан е най-скъпият художник в света

Как да е другояче, когато неговата картина „Картоиграчи“ се продаде на търг за баснословната сума от 160.000.000 ? (250.000.000 USD)

За да сме по прецизни обаче, тъй като в българската преса се появиха различни репродукции, се обърнахме към на??ите колеги от Лондон, с които поддържаме над 20 години връзка. Ето какво подготвихме за вас:

КОЙ Е ПОЛ СЕЗАН?
Пол Сезан  (на френски Paul C?zanne) е френски живописец който осъществява връзката между импресионизма и кубизма.

Сезан е роден в Екс ан Прованс и там започва училище. От 1859 до 1861г. той изучава право, но продължава да взема уроци по рисуване. Въпреки протестите на своя баща, Сезан ре??ава да продължи с артистична кариера и през 1861 г. заминава за Париж със своя приятел Емил Зола. Постепенно баща му се примирява с този негов избор и започва да го подкрепя.
В Париж той се запознава с Камий Писаро и други импресионисти. Следвайки идеите на Зола за натурализма, художниците от това време (втората половина на 60-те години) започват да гледат на рисуването по друг начин. Сезан, по примера на Мане започва да използва преувеличена и демонстративно изразителна деформация в картините си. Негови творби са представени на първото изложение на Салона на отхвърлените през 1863г., където са изложени творби, неприети от журито на официалния Парижки салон.
Сезан започва със светлината, възду??ния рисунък на импресионистите, но постепенно идеите му изкристализират и той казва „??скам да правя изкуство трайно и вечно, както това в музеите“. След като преминава през своя импресионистичен период, осъзнал че възприетата техника, може да спъне по-нататъ??ното му развитие, Сезан се изолира в Екс ан Прованс и започва да търси свой метод.

Картоиграчи (1876)

Той създава собствена система за геометризация и деформация на предметите, която след това се изполва в кубизма, фавизма и други модернистични течения в изобразителното изкуство. Сезан извежда живописта от своите описателни функции и я превръща във философия. Сезан работи в растяща творческа изолация, избирайки Южна Франция пред Париж. Създава много натюрморти, променяйки гледната точка, пейзажи, в който премества определени елементи (определено дърво например). Фокусира се освен върху натюрморти и пейзажи, и върху сцени с къпещи се, както и върху портрети. Рисува „Планината Св.Виктория“ от безброй ъгли.

Планината Св.Виктория

През 1906г., Сезан рухва докато рисува навън по време на проливен дъжд. Една седмица по-късно, на 22 октомври, той умира от пневмония.
На 10 май 1999г., неговото платно Rideau, cruchon et compotier („Завеса, глинена кана и фруктиера“) е продадено от „Сотбис“ за 60,5 милиона долара.

КАРТО??ГРАЧ??
Прочутата (вече) серия озаглавена „Картоиграчи“ на Пол Сезан съдържа следните картини, които се намират в следните галерии:

в колекцията на Катарската кралска фамилия

Тези картоиграчи вече е притежания на Катарската Кралска фамилия. Следваща е тази:

The Courtauld Institute of Art in London

Тя се намира в The Courtauld Institute of Art in London
Но има и още:

"Дълга" версия, Пенсилвания

така наречената „дълга“ верия, която се намира в Пенсилвания – The largest version, painted between the years 1890-1892 is owned and displayed by the Barnes Foundation museum in Merion, Pennsylvania

Следващата:

Картоиграчи, Метрополитън Музей, NY

Музеят е Metropolitan Museum of Art in New York

?? още една (!):

Mus?e d'Orsay in Paris

Тази се намира в Mus?e d’Orsay в Париж

Тук публикувам и репродукция на картината на Полак, която до този момент държе??е палмата на първенството, като най-скъпо продадена картина – 140.000.000 USD през 2006г:

Джаксън Полак 140.000.000 USD