Климт продаден за 40.4 милиона $

Картина на Густав Климт (1862 – 1918) бе продадена на търг за 40.4 милиона $
Картината „Лицлберг на Атерзее“ на австрийския художник Густав Климт бе продадена за 40,4 млн. долара на аукцион.
Търгът, организиран от „Сотбис“, се проведе в Ню Йорк. Творбата представлява пейзаж, изобразяващ местност край езерото Атерзее в окръг Залбург. Открадната някога от нацистите, картината наскоро бе върната на семейството на израелския й собственик. Очакваната цена за нея бе 25 милиона долара. „Лицлберг на Атерзее“ е открадната при анексирането на Австрия от Третия райх през 1938 г. – т.нар. Ан??лус. През април т.г. картината бе върната на Георгс Йорих, правнук на Амалия Редлих, някога??ната собственичка на картината.

Кой е Густав Климт:

Густав Климт е роден е на 14 юли 1862 г. в Баумгартен, близо до Виена.

Централна тема в картините на Климт е женската красота, но присъстват още стилизирани цветя, ??апки, спирали. Климт умее да придава фотографска прецизност на моделите. Неприкритата еротика в картините му обаче е повод за скандали по неговото време, тъй като предизвиква възмущение. Картината му „Медицина“, като подчертава безсилието да се изцерят страдащите, представя сексуалността като освобождаваща сила.

В началото на творчеството си, с брат си Ернст работят заедно върху четири алегории и по онова време стилът му по-скоро напомня за барока. Двамата изписват театъра в Теормина. Повлиява се от Макарт. Прави портрет на Соня Книбс, като „комплексът му“ за празно пространство се подчертава ясно и от монументалното присъствие на фигурата.

По-късно се насочва към рисуването на пейзажи, взимайки за пример постимпресионистите и импресионистите. В пейзажите му е характерно използването на повтарящи се елементи, като те се развиват в посока на кубизма. Климт не случайно избира квадрата, тъй като тази форма създава въздействие на спокойствие.

Густав Климт умира от инсулт на 6 февруари 1918 г. във Виена.

Густав Климт - Лицлберг на Атерзее

същата картина в голям размер: