Професор Драганов – НЕВ??НЕН!

Професор Драганов – НЕВ??НЕН!

Писмо на Проф. Драганов до приятелите му, разпространено из Мрежата:

Уважаеми колеги,

Преди седмица в Софийски градски съд приключи делото срещу мен. То завър??и според очакванията: оправдаха ме изцяло по повдигнатите ми фал??иви обвинения. Съдът постанови още иззетата колекция с монети на скитските царе да бъде върната на братя Бобокови, респ. на Нумизматичен Музей-Русе.
Прокурорът не представи нито едно доказателство, че уж съм бил ръководител на иманярска група. Безспорно се доказа обаче, че аз не съм имал контакти с нито един иманяр. Освен това с другите двама младежи, които уж били членове на групата се срещнахме за първи път в съдебната зала, което бе??е невероятен куриоз.
В крайна сметка стана ясно, че обвиненията срещу мен са изцяло скалъпени и измислени, вероятно за да бъдат изнудвани братя Бобокови.
Чрез тази оправдателна присъда победи истината и справедливостта. След произнасянето й, присъстващите в залата ръкопляскаха. За мен, признанието на съда, че съм невинен е облекчение, но не и повод за бурна радост. Защото съдебното ре??ение само възстанови статуквото от преди прокурорскaта акция. Но близо четири години от живота ми преминаха в тревоги и притеснения. Прокурорите уми??лено протакаха делото и просрочиха всички определени от закона срокове за неговото приключване. За всички непредубедени в залата и извън нея няма??е съмнение, че те са истинските престъпници, защото съзнателно преследват съвър??ено невинни хора. Въпреки това изпитвах истинско съжаление към прокурора Балев. През четирите дни на процеса, нито за миг не си пожелах да съм на неговото място. По-добре обвиняем, но невинен, отколкото обвинител, но виновен, защото извър??ва несправедливост. Всички и всичко бе??е срещу него. Струва??е ми се, че сам не вярва в тезите, които трябва??е да излага и бе??е, както всички останали, убеден в моята невинност. ?? вероятно, ако не трябва??е да се съобразява с началника си Соларов, той ще??е да прекрати това поръчково дело още на досъдебна фаза. Като че ли си дава??е сметка, че няма как да спечели без да разполага с доказателства и доброволно играе??е ролята на обречен. Все пак използва чисто процедурни хватки и успя два пъти да отложи процеса.  Но истината е по-силна от всичко.
В хода на този съдебен процес с ужас разбрах следното:
Първо, че всеки може да бъде обвинен в каквото и да е престъпление, без да е извър??ил нищо незаконно и без да има каквито и да е доказателства за престъпна дейност. Достатъчно е  прокурорът, по някаква причина, да си избере жертвата – останалото е свободно съчинение от негова страна. Например, можете да бъдете обявени за ръководители (или членове) на престъпна група без да познавате останалите членове на “гупата”, без да сте се събирали някога заедно и без изобщо да подозирате, че сте „група”.
Второ: в съда можете да чуете как прокурор сериозно пледира, че щом братя Бобокови декларирали и регистрирали колекцията си с монети на скитските царе – това означавало, че по този начин тя била изпрана. А всички знаят, че декларирането и регистрирането не е прищявка на колекционерите, а е императивно изискване на закона. ?? че законът се нару??ава ако колекциите не се регистрират. Така спазването на закона се обявява за престъпление, а всички добросъвестни колекционери се превръщат в “перачи”на културни ценности. Но още по-голямо безумие е, че и публикуването на колекциите се тълкува като “изпиране”. Така всички учени, изследвали материали от частни колекции също се явяват “перачи”. Ето как се бях “сдобил” и с уникалното по своята абсурдност обвинение – “перач” на културни ценности, което бе??е измислено специално за мен и повдигнато за първи път в България.
?? трето: че прокурорите могат уми??лено да не споменават и да не коментират наличието на писмени доказателства (документи), които категорично оборват техните измислени тези. Така прокурорът изобщо не спомена за съществуването на приемно-предавателния протокол, с който монетите ми бяха предадени за изследване, и който бе??е иззет заедно с колекцията. От него се вижда кога, от кого и за какво съм получил колекцията (вижте прикачения документ). Дори само този документ бе??е достатъчно основание да не се повдигат изобщо обвинения срещу мен. Защото става дума единствено за наука.
Благодаря на всички, които през тези години ми вдъхваха кураж и ме подкрепяха.

Проф. Димитър Драганов
_____________________________
Professor Dimitar Draganov, PhD
Numismatic Museum
73 Borisova str.
7000 Ruse
Bulgaria

протокол за монети

Професор Драганов