Откритие на вестник "Монитор"

Монитор, днес, сряда 23 Февруари

Статията 1:1 е публикувана по-долу, а тук и линк към нея (Монитор)

Внучката на бележития художник Златю Бояджиев – Цена, е откраднала картините му. Това е основната версия, по която работят криминалисти, научи „Монитор” от високопоставен полицейски източник. 12 от платната на твореца мистериозно изчезнаха в началото на този месец от къщата на сина му Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково. По време на огледа разследващите ре??или, че посегателството е дело на крадци, тъй като прозорецът на втория етаж се оказал демонтиран. Наглеците разполагали с вътре??на информация и нанесли удара си точно когато в къщата не е имало никой. Действали са напълно спокойно, защото са били наясно, че ??едьоврите не се пазят нито със СОД, нито с жива охрана. Когато започнали да разплитат случая, криминалистите разбрали, че синът и внучката на Златю Бояджиев са се хванали гу??а за гу??а. Двамата от години водели спор кой да сложи ръка върху ??едьоврите и да печели от тях. За разправиите обаче знаели само най-близките им хора. Първият им по-сериозен конфликт избухнал съвсем наскоро, след като Георги обявил в семейството си, че има намерение да вземе всички картини на баща си и да открие музейна експозиция. Дори планирал сбирката да бъде изложена в семейната им къща край Пловдив. Щом научила за това, Цена обявила, че като съсобственичка на въпросното имение няма да даде съгласието си да се направи музей и този проект може да се реализира само през трупа й.  Внучката на талантливия художник опитала да продаде тайно картините му още преди 6 месеца, установили разследващите. За целта тя се срещнала с известен на?? бизнесмен. Цена искала на всяка цена да пробута по най-бързия начин платната и да вземе парите, преди близките й да се усетят. Договорките обаче не потръгнали. Внучката на Бояджиев поискала сума, която на бизнесмена се сторила твърде висока. Затова той си тръгнал, без да си купи нито едно платно, но с уговорката, че ако ре??и да свали от цената, може и да си развърже кесията. След това тя опитала да продаде творбите на още двама-трима заможни мъже. Те обаче отказали със същия аргумент. „Освен че ги търсим в страната, платната са обявени за издирване и по границата ни. Така че граничните власти ще реагират веднага, ако някой опита да ги изнесе”, обясниха криминалисти.

.
Аналогични случаи
Анализите на МВР сочат, че повечето кражби на картини се оказват дело на хора, близки до семейството на твореца. Подобна участ е сполетяла и платната на именития художник Георги Павлов-Павлето. Преди две години неговите наследници оти??ли в чипровския музей с молба да им дадат ??едьоврите за определен период от време, за да ги изложат на друго място. Обещали, че след това ще ги върнат непокътнати. Музейните работници едва не припаднали, когато близките на Павлето пратили обратно колекцията, защото всички картини се оказали копия. Не по-различна се оказала и историята с творбите на Георги Стоилов, изложени в галерията в Нови пазар. Платната си висели „кротко” по стените до миналата година, когато експертите с ужас установили, че неусетно някой ги е подменил с ментета.
коментар от ??гор Марковски:

Опа! Е, как така не са ме обвинили още и мен!? В продължението на статията пи??е големи простотии, като например – „картините на Георги Стоилов“ – вместо Васил Стоилов. Другарката Катя ??лиева, явно нек’ва журналистка от „Монитор“ е изгасила монитора по време на поредната серия за изобразителното изкуство в България. Същите „журналистки“ ме вкараха в играта преди девет месеца… ?? нека имат доблестта и смелостта да кажат КЪДЕ и КОЙ разпространява??е МЕНТЕТАТА на ВАС??Л СТО??ЛОВ – на КОЙ ТОЧНО ТЪРГ се продаваха! ??ли нямат нито доблест, нито смелост!!!
(горното написа ??гор Марковски)

снимка от вестник Монитор, не е посочен автор, 23.02.2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *