Нагъл обир на картини на Златю Бояджиев

Обир на картини на Златю Бояджиев

Златю Бояджиев, "Златю и братовчеда Златю"

Стана тя каквато стана – откраднаха картини ??едьоври на Златю Бояджиев. Ето повече от печата:

Вестник „Труд“:

Девет ценни картини на един от най-известните български художници – Златю Бояджиев, са откраднати от къщата на сина му Георги в пловдивското село Марково. Близките оценяват изчезналите ??едьоври на близо 300 000 евро, въпреки че досега платната не са били предлагани на търг. “Те са безценни за на??ето семейство, надявам се и би трябвало полицията да ги открие”, каза вчера Златин – внук на художника. Най-известни сред изчезналите платна са – “Мелник – Сватба”, рисувана през 1976 г., “Църковен ритуал” (1966 г.) и “Златю и братовчедът Златю” (1967 г.). Останалите ??ест са семейни портрети и пейзажи.

“Работим усилено, направени са няколко огледа на къщата, която не се е охранявала. Картините са обявени за издирване по Шенгенската информационна система (Ш??С), ще уведомим и Европол”, каза ??ефът на областната полиция в Пловдив стар??и комисар Тодор Чонов.

Бандити следили стопанина

В къщата в село Марково живее синът на Златю – Георги Боядживе-Бояджана, който също е художник. Домът е заобиколен от всички страни от дворове и съседни сгради, влиза се само през желязна врата откъм улицата. Бояджана живее постоянно в нея, но миналия понеделник ре??ил да замине за Пловдив и да остане няколко дни при сина си Златин. Засега се предполага, че крадците са наблюдавали къщата дни наред, видели са, че стопанина го няма, и вероятно са влезли в сряда или четвъртък през нощта.

“През зимата баща ми често идва в Пловдив, остава за по няколко дни и се връща в Марково, защото там живее и си работи”, обясни Златин.

Бояджана се прибрал в събота и веднага забелязал, че е станал обир,защото картината “Мелник – сватба”, която била окачена близо до входната врата, липсвала. Крадците се промъкнали през дворове на съседната улица, качили се по специална стълба на терасата на втория етаж, демонтирали малък прозорец и стигнали до таванския етаж, където семейството държи платната на Златю Бояджиев.

Без СОТ и застраховки

“Не сме чули никакви подозрителни ??умове, изненадани сме”, обясняват съседите. В селото, което е известно като пловдивския Бевърли Хилс, е имало обири в къщи на богата??и, не за първи път обират художник. Домът няма жива охрана, не е свързан със СОТ, платната не са застраховани. Синът на Георги – Златин, вчера праве??е опис на платната на тавана и не изключва??е да открие още липсващи творби.

Повечето от изчезналите картини не са били показвани на изложби или предлагани за продажба. Само няколко от тях били включени през октомври 2009 г. в експозиция в галерията на софийска банка, но е там не е била обявена продажна цена. Роднините на Златю Бояджиев разказват, че това не е първият обир на семейните ценности. Преди ??ест години крадци атакували жилището и на сестрата на Златин, която живее в София. Тогава задигнали пет платна на великия майстор, които полицията открила при опит за продажба в столицата.

“Не знам кой колекционер ще си сложи главата в торбата и ще поиска да притежава откраднати картини, особено “Мелник – Сватба”, която е два на три метра, затова се надявам бързо да бъдат открити”, казва Златин. Други вещи от къщата не са изчезнали.

По поръчка?

“Крадците трябва да са пълни аматьори, защото няма кой в дне??но време да купува картини без документи“, смятат пловдивски галеристи. Не е изключено обаче бандитите да са атакували дома по поръчка на някой запален колекционер.

Поръчителят няма да може да показва платната, а ще ги държи в хранилище и единствен ще им се наслаждава, говорят експертите.

“Много отдавна лансирам една идея – МВР да създаде сайт, в който да описва и показва всички откраднати картини. За да могат хората, които искат да купуват, да са наясно какво им се предлага. Така ще спрат обирите, а изчезнали творби ще бъдат открити”, казва известният пловдивски колекционер Димитър ??нджов. Според него кражба на картина с формат като “Мелник-Сватба” е безпрецедентна за България. Предполага се, че платната няма да бъдат изнесени зад граница, а ще се правят опити да се изтъргуват у нас.

Боряна Д??М??ТРОВА

Златю – търсен и фал??ифициран

Един от най-интересните и търсени български художници на ХХ век Златю Бояджиев (1903-1976)е завър??ил живопис при проф. Цено Тодоров в Националната художествена академия през 1932 г. Роден е в с. Брезово, но творческият му път е свързан с Пловдив. Там заедно с Васил Бараков и Цанко Лавренов образуват легендарната група Бараците.

През 1951 г. Златю Бояджиев едва оцелява при инсулт, след който получава парализа на дясната половина.Този инцидент разделя творчеството на художника на два периода. В първия, когато рисува с дясната ръка, той създава блестящи портрети и пейзажи, в които специалисти долавят влияния от холандските майстори на ХVI и ХVII в.

През втория работи по принуда с лявата ръка и творбите му се отличават с експресивен маниер на живописване, съчетан с приказни образи.

Приживе Златю Бояджиев получава всякакви почести и звания – народен художник, Герой на социалистическия труд, печели наградата на СБХ на името на Майстора.

В края на 2010-а наследниците му поискаха да си върнат 14 картини на маестрото, сред които и известното платно “Бата??кото клане”. От близо 3 десетилетия ??едьоврите са част от колекциите на ??сторическия музей и Градската художествена галерия в Пловдив, но синът и внукът на художника твърдяха, че не са платени. Тогава те оцениха на над 100 млн. евро 14-те работи на своя пред??ественик. В артсредите няма данни за продавани на търг в чужбина картини на Златю – ако следваме старата максима, че едно произведение на изкуството струва толкова, колкото някой е готов да плати за него на публичен аукцион.

Според специалисти днес за по-големите маслени платна на Бояджиев могат да се искат и 5-цифрени суми в лева, но едва ли някой в объркания ни артпазар ще ги даде. Напрежение внася и фактът, че това е един от най-фал??ифицираните на??и художници. Още приживе той имал имитатори и подражатели. Творбите на Златю от първия период е трудно да бъдат фал??ифицирани, смятат артексперти. Още повече че те са много известни и малко на брой. Затова пък се въртели доста ментета, представяни за оригинали, от втория период на пловдивския майстор.

вестник „24 часа“:

Девет оригинални платна на големия български художник Златю Бояджиев (1903-1976) са били откраднати от къща в пловдивското с. Марково, съобщиха вчера от полицията.

Шедьоврите са част от колекцията на наследниците на живописеца и са се съхранявали във вилата на сина му Георги Бояджиев-Бояджяна, също художник, научи „24 часа“.

Първо станало ясно, че липсват „Мелник – сватба“, „Църковен ритуал“ и „Златю и братовчедът Златю“. При огледа вчера по обед станало ясно, че липсват още 6 картини. Става дума за семейни портрети и пейзажи, обясни внукът на художника Златин Бояджиев. Те са били пакетирани и съхранявани в таванското помещение на вилата. В нея крадците проникнали, като разбили прозорец на малка тераса на втория етаж от задната страна на къщата. Собствениците на вилата предполагат, че това е станало вечерта на 4 февруари, когато там не е имало никого.

„През зимата баща ми често пътува от Марково до Пловдив и остава в града. Разбрал за грабежа в събота, когато се качил до вилата“, каза Златин.

Картината „Мелник – сватба“ е една от най-големите работи на живописеца, тя е 3 на 2 м. „Не мога да си обясня как са я изнесли“, чуди се внукът.

Откраднатите картини били показвани само на изложби, не се продават, затова и не им е правена оценка. Стойността им надхвърля 300 000 евро, смятат наследниците.

У нас има само 10-ина колекционери и никой от тях не би си сложил главата в торбата да откупи такъв ??едьовър, допълват наследниците. Една от версиите е, че картините са откраднати по поръчка на чужд колекционер.

През 1997 г. картини на Златю Бояджиев бяха задигнати и от жилището на другата му внучка Цена в София. Те обаче бяха намерени. Художникът е сред най-апетитните за грабителите. От Националната художествена галерия изчезна неговата „Свинарка“, но през 1994 г. се намери. Крадецът не е могъл да я продаде поради факта, че работата е публикувана във вестниците. В музей в Стрелча пък изчезнаха 5 малки платна, но също бяха открити. ??здирват най-малко 8 други картини на Златю Бояджиев, всички добре известни и на полицията, и на колекционерите.

ЕКАТЕР??НА ТЕРЗ??ЕВА

Акад. Светлин Русев: Голяма картина може да стигне и 50 000 евро

– Акад. Русев, чухте ли за кражбата на картини от Златю Бояджиев от вилата на сина му?

– Не, от вас научавам.

– Семейството е обявило, че трите работи (по-късно се оказа, че са взети още 6 платна – бел. авт.), струват най-малко 100 хиляди евро (сумата нараства до 300 хил. евро).

– Напълно е възможно особено ако са с големи размери.

– За „Мелник – сватба“ се знае, че е 2 на 3 м.

– Мисля, че съм я виждал на изложба. Такава картина може да стигне от 20 до 50 хил. евро. Но пазарът е относителен. Всяка картина струва толкова, колкото дадат за нея. Сега например се предлага една негова работа от 40-те години – много качествена. ??скат й 20 хил. евро. Златю рядко излиза на пазара, но има и изненади. Зависи, разбира се, от кой период са платната. Дали са рисувани преди инсулта, или след него. Малки все още могат да се намерят за 3-5 хил. евро.

– Защо е този интерес към Златю Бояджиев?

– Въпрос на психология. В началото на прехода се завъртяха на пазара негови картини, заговори се колко са ценни и скъпи и някои бизнесмени погледнаха на тях като възможност за инвестиция. Това, естествено, качи рязко цената им. Но Златю си заслужава.

– Възможно ли е колекционер от чужбина да е поръчал кражбата?

– Не мисля. На??ите класици не могат да се продават в чужбина според Закона за защита на културните ценности. Докато не излязат на голям аукцион, докато нямат нужния авторитет, няма да имат реални цени. Цените им са силно подценени. Творба на Майстора спокойно може да стигне 100-200 хил. евро, но държавата трябва да популяризира тези ??едьоври. А работите на Бе??ков? На световно равнище са, а сега могат да се намерят буквално без пари. (24часа)

Вестник „Монитор“:

Дни след годи??нината от смъртта на прочутия художник Златю Бояджиев от дома на сина му Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково били задигнати картини за над 300 000 евро. Крадците са оставили само рамките на „Мелник –Сватба”, „Църковен ритуал” и „Златю и братовчеда Златю”. От таванско помещение са откраднали пакетирани в ка??они други ??ест картини Сред тях са портрети на семейството на великия художник и пейзажи.Платната са безценни и нямат пазар в България. Тъй като не били за продан, не са и оценявани до момента от експерт, каза внукът на художника Златин Бояджиев. Той уточни, че наглата кражба вероятно е станала на 4 февруари. Тогава баща му бил слязъл от Марково в Пловдив. Между 31-и януари и 5-и февруари не е имало никой в къщата на Бояджана в селото. Съседите на известната фамилия също не  забелязали нищо необичайно и затова се предполага, че апа??ите са проникнали в дома през нощта.Те са използвали алпинистки способ, за да влязат в добре укрепената къща. Качили са се на покрива, а оттам са слезли на терасата на третия етаж. Там са счупили стъклото на прозорецаи са влезли без проблеми в дома на Бояджана. Най-голямото платно – „Мелник-Сватба”, което е два на три метра, било окачено почти до входа и се виждало отвън, обясни внукът на художника. ?? трите картини били изрязани умело, така че рамките им останали да висят по стените. Крадците ги навили на руло и ги изнесликато преди това са изтър??ували и тавана на къщата. Оттам са изчезнали останалите ??ест платна. Къщата на Бояджана в Марково не била оборудвана със СОТ, което улеснило апа??ите. Според Златин Бояджиев нито един колекционер у нас няма да си сложи главата в торбата с крадените ??едьоври. Десетина били сериозните колекционери на картини в България, но било абсурдно те да са поръчали наглата кражба. Затова близките на прочутия художник предполагат, че обирджиите са изпълнявали поръчка от чужбина. Веднага след като в събота бил подаден сигналът за кражбата, от полицията са направили опис на щетите и са започнали разследване.

А тук – новината (като видеофайл) в БНТ Пловдив:
Коментар на Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“:
– Кога вай-сетне ще има сайт (както е в ??нтерпол) на произведения на изкуството, които се издирват от съответните служби?
– Защо тази информация се съобщава толкова късно?
– ??ма ли някакъв скрит умисъл в така поднесената информация, защото тя се съобщава на медиите в един и същи ден и час?
– Абсолютно е ясно, че тези картини нямат никаква стойност извън България (виж интервюто с Акад. Русев по-горе за „24 часа“), тогава?
– А защо Н??ТО една картина не може да бъде застрахована? Пробвайте при т.нар. застрахователи да се обадите и да кажете, че искате да застраховате картина. В крайна сметка това е същото като с колата, нали? Ами тогава?
– и за нас най-важното – ВМЕНЯВА се, че картините са откраднати “ по поръчка от колекционер“. Кой е тоя (пи??ман) колекционер, който ще поръча картини, които са известни, били са на изложба, в каталог са и т.н. – ами ти тотално си слага?? главата в торбата с подобна поръчка. Тези писания са сме??ни на фона на престъплението. ?? какво ще ги прави „колекционера“ тези картини? ще си гледа на някоя тайно място, сам!? Но в обществото ще се насади мнението, че колекционер е мръсна дума. Какво повече да добавим…. ?? има ли смисъл…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *