Лувъра – Експозиция на Франц Месер??мит

Кой е Франц Месер??мидт?

Франц Месер??мидт (06.02. 1736 г  –  19.08 1783 година) е немско-австрийски скулптор най-известен със своите „характерни глави“, колекция от бюстове с лица изкривени в екстремни изражения на лицето. Роден е в югозападната част на Германия, в района на Алпите, Messerschmidt израства в Мюнхен дома на чичо си, скулптора Йохан Баптист Щрауб , който стана първият му учител. Той прекарва две години в Грац , в работилницата на другата си майката чичо, на скулптора Филип Якоб Щрауб . В края на 1755 той чиракува в Академията за изящни изкуства във Виена и става ученик на Яков Schletterer. Завър??вайки той намира работа в императорската колекция за оръжия. Тук, в салона на сградата през 1760-63 той прави първата си произведения на изкуството, бронзови бюстове на имперската двойка и релефи, представляващи наследника на короната и съпругата му. С тези работи той се присъединява към късния барок – изкуството на изисканоия стил, което е под определящото влияние на Балтазар Фердинанд Мол. Към тази тенденция принадлежат две други, по-големи, отколкото реални те размери статуи  от калай, представляващи имперската двойка, поръчани от Мария-Тереза Австрийска и изпълнени между 1764 и 1766. Някои статуи, поръчано от Савойската принцеса също са оцелели и запазени. Бароковото си творчество приключва през 1769 г. с бюст на съдебния лекар Герард ван Швайтен, по поръчка на императрицата.

Бароковото си творчество приключи през 1769 г. с бюст на съдебния лекар Герард ван Швайтен, по поръчка на императрицата. През 1770-72 Месер??мит започва да работи по неговите т.нар. характерни глави, които се твърди (по-специално от Ернст Крис), че са свързани с някои параноични идеи и халюцинации , от които, в началото на седемдесетте години , капитанът започна да страда. Месер??мит се оказва  в противоречие с неговата среда. Неговото положение се вло??ава до такава степен, че през 1774г., когато той кандидатства за място като един от водещите преподаватели в Академията, където той преподава от 1769 г., вместо да бъде приет той е изгонен от обучение. В писмо до императрицата се отбелязва, че в неговата глава има тотално объркване с настоящето.

Натрупал доста горчивини той напуска Виена и се премества в родното си село, Wiesensteig, и от там през същата година, в резултат на покана и пътува до Мюнхен, където го чакат две години за една постоянна работа в съда. През 1777 заминава за Pressburg (сега Братислава ), където брат му, Йохан Адам е работил като скулптор. Here he spent the last six years of his life almost in retirement, on the outskirts of the town. Тук той прекарва последните ??ест години от живота си почти в пенсионна възраст, в покрайнините на града и работи своите (прочути днес) глави.

За първи път във Франция, Лувара ще отвори врати за този автор, така непознат за ??ироката общественост, въпреки едни документален филм за него през годините и „вмъкването“ на негови глави в един филм за ужасите на ВВС.

??зложбата включва около тридесет творби, включително на главата, придобити от Лувъра през 2005 г., които са се присъединили  няколко на заем от германски музеи, Белведере и Лихтенщайн, музея във Виена, Метрополитън музей на изкуствата в Ню Йорк, Дж. Пол Гети Музей в Лос Анджелис, Виктория & Алберт музей в Лондон, музеи в Будапеща и Братислава, както и частни колекции. Това събитие е част от специална серия този сезон в Лувъра в чест на 18-ти век

Франц Месер??мит (1736 - 1783)

Франц Месер??мит (1736 - 1783)

Франц Месер??мит (1736 - 1783)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *