Нови "правила" за търговия в България

Нови „правила“ за търговия в България. Сложил съм правилата в кавички, поради многото въпроси, които си задава човек, гледайки този репортаж, днес, неделя, 23 Януари в ефира на bTV.  Пускам го и тук. ?? внимателно публикувам и това от репортажа на Радослава Домусчиева:

??зображенията на културните ценности могат да се използват и безплатно за лични, образователни и научни нужди. Ако има?? блог или сайт, ако пи??е?? учебник или прави?? репортаж.

ето и линк за репортажа:

http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/1204778076-Novi_pravila_za_targovtsite_na_suveniri_i_tsennosti.html

тук резюме:

Нова разпоредба за търговците. Тези от тях, които използват изображения на културни ценности, продават сувенири с образи на крепости, копия или реплики на паметници на културата, ще трябва да плащат за това. Договорите ще се сключват с музеите, които стопанисват ценностите. Текстът е напълно нов и бе гласуван от правителството като част от закона за културното наследство. Защо се налага промяната и колко е глобата?
Промяната се налага, защото музеите са бедни. Глобата за продавачите, които не изпълняват разпоредбата е между пет хиляди и 50 хиляди лева. Всеки търговец, който иска да си сложи на продукцията снимка на Царевец или на ритон от някое прочуто българско златно съкровище ще трябва да плати затова. Ако иска да продава такива обици като тази, която е реплика на бижу от варненско съкровище – също. Сумата ще се определя по договорка между търговеца и стопанина на културната ценност – даден музей например. Ако продавате сувенири – малки копия на църквата свети 40 мъченици например за пет лева едното, то на Великотърновския музей ще трябва да платите например по 50 стотинки на парче.
Промяната в закона се налага заради необходимостта от защита на правата на собственост на културните ценности и заради изключително ло??ото финансово състояние на музеите в България.
„Когато иска?? да си прави?? етикета на продукта и да се занимава?? с друг вид бизнес, да си направи?? друг вид бизнес, да привлича?? клиенти, да сложи?? крепост, най-нормалното е да подкрепи?? проект в скромни суми, които се дават на собственика или на този който стопанисва.
Тука вървят преписки – може ли да си сложа Ъаревец на фирмата. Ако сключите договор със съответния музей, това се едни скромни суми, които трябва да се платят на музеите. В целия свят е така”, каза зам.-министър на културата Тодор Чобанов. Промяната е приета от правителството и трябва да бъде гласувана и от народното събрание.
Във Велико Търново търговията със сувенири е най-силна около Царевец и Самоводската чар??ия. Търговците не знаеха за новия закон. След като се разпознаха като нару??ители обаче, изразиха недоумение.
??зображенията на културните ценности могат да се използват и безплатно за лични, образователни и научни нужди. Ако има?? блог или сайт, ако пи??е?? учебник или прави?? репортаж.

Царевец като преспапие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *