ха ха!

ето какви неща има в пресата след Търга ни на 14.12.2010г

вестник „Монитор“ от четвъртък, 16.12.2010г

ЗА ШЕПА ЕВРО
МАРКОВСК?? С РЕКОРД ЗА НАЙ-ЕВТ??НА КАРТ??НА

фото: Борис Войнарович
??гор Марковски е рекордьор за най-евтино продадена картина на негов търг.
автор: Албена Мило??ева
16.12.2010
Аукционна къща „Аполон и Меркурий”, която държи първенството за най-скъпо продадена картина, вече постави рекорд и за най-евтино пласирана. Съдружниците ??гор Марковски и Димитър Фицов, изтъргували авторски вариант на прочутата „Ръченица” на Мърквичка за 75 000 евро преди три години, изтъргуваха пет творби на наддаване миналата вечер.Сред откупките бе??е автопортрет със суха игла и размери 17х17 на ??ван Георгиев – Рембранда, за която почитател на художника брои едва 10 евро. На търга бяха разиграни общо 95 произведения. Три от тях бяха с начална цена 0 евро, а сумата от продажбата им не надхвърли 110 евро. Други две предложения смениха собствениците си общо за 1300 евро. „Зима” на Константин Трингов бе??е купена срещу 700 евро.Това е ниска цена на фона на картините от Бенчо Обре??ков, Генко Генков и Димитър Казаков – Нерон. Те варираха между 4000 и 13 000 евро, но сред гостите на търга никой не изяви желание да наддава. Причина може и да е фиаското от 27 май, когато полицаи с качулки нахлуха на търга на „Аполон и Меркурий” и сложиха край на наддаването. Твърде вероятно е обаче и отлив на ценителите заради икономическата криза.
вестник „ТРУД“:

Замразена тръжна къща продаде четири картини

автор(и): Труд, прочитания: 280, коментари: 0
Замразена тръжна къща продаде четири картини Много ценни творби останаха непродадени на търга в хотел “Феста” на къща “Аполон и Меркурий” във вторник. Снимка Михаил Кър??овски

Едва четири картини се продадоха на търга на “Аполон и Меркурий” във вторник вечерта. Аукционът в столичния хотел “Феста” бе първият за тръжната къща в София след полицейския ек??ън на 27 май т. г. Тогава служители на реда прекратиха наддаването и “арестуваха” 92-те картини с обвинението, че търговците не притежават необходимите за провеждане на търг документи.

Този път “Аполон и Меркурий” предложиха 95 творби. Сред тях няма??е “културни ценности”, т. е. създадени преди повече от 50 години. Но картини, които биха зарадвали всеки ценител, има??е. Ще споменем само малкото платно (36Х48 см) “Почивка”, подписано от ??лия Петров (начална цена 3000 евро), “Натюрморт с дюли” на Лика Янко (1200 евро) и великолепната “Проникване в нео(в)бятно” на Димитър Казаков-Нерон. Последната бе с най-висока стартова цена – 12 500 евро.

Продадоха се едва 4 творби: акварелът “Рождество” на Бинка Вазова – 50 евро, две маслени платна – “Будапеща – дворец” на Атанас Жеков за 600 евро и “Зима” на Константин Трингов за 700 и линогравюрата “Молитвата на Ботев” на Наум Хаджимладенов за 10 евро.

Два часа преди началото на търга изпратени от министерството на културата специалисти дойдоха да огледат за евентуални нару??ения. Донесоха и писмо от зам.-министъра на културата Тодор Чобановдо Димитър Фицов. То съдържа??е припомняне – че МК вече е уведомило тръжната къща, че е “в хипотеза на мълчалив отказ за издаване на удостоверение на министъра на културата за извър??ване на търговска дейност с предмети – движими културни ценности”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *