Top 10 – 2010

Какво се случи през 2010г на световния пазар на изкуството според Daily Telegraph?

тук – оригиналната статия (http://www.telegraph.co.uk/culture/art/artsales/8199598/Top-10-art-sales-of-2010.html)

А тук – превод на същата:

позиция 1. 68 милиона паунда, Пикасо, „Гола жена, бюст и зелени листа“, Кристис, 4 май

Портретът е част от една от най-скъпите художествени серии на Пабло Пикасо – рисуван е през 1932 и изобразява любовницата на художника Мария-Тереза. Само преди четири години друга картина от серията, Le Reve, бе??е продадена за изключителните 88 милиона паунда (139 милиона долара).

Пикасо, Гола жена, бюст и зелени листа

2 място: 65 милиона паунда, Джакомети, „Крачещият човек 1″, Сотбис, 3 февруари

Оценявана предварително на едва между 12 и 18 милиона паунда, скулптурата на Джакомети предизвика разгорещено наддаване, преди да бъде продадена за невероятните 65 милиона – на телефонен кандидат – по-късно идентифициран като бразилския милиардер Лили Сафра.

Джакомети, Крачещият човек 1

3 място: 51,6 милиона, Китайска ваза, Руислип, 11 ноември

Открита в Северен Лондон, тази порцеланова ваза на три века от двореца на император Цян-Лонг се превърна в най-скъпата по рода си – нещо повече, с продажбата си през ноември вазата постави и рекорд за висока цена за китайско произведение на изкуството въобще.

Chinese vase Bainbridge Auctioneers, Ruislip, Nov 11

4 място: 39 милиона, Анди Уорхол, „Мъже в живота й“, Ню Йорк, 8 ноември

Един от най-изненадващите аукционни удари на годината – арт-експертите още спорят как е възможно тази картина (създадена 1962г), която със сигурност не е от най-прочутите на Уорхол, да задмине по продажби емблематичните за бащата на попарта оригинали на супените консерви, предложени на друг търг през същата седмица.

Анди Уорхол, Мъжете в живота й, 1962, фото

5 място: 29,7 милиона, Дж. М. У. Търнър, „Модерен Рим – Вечният град“, Сотбис, 7 юли

??дваща от колекцията на Ърл Розбърски, картината с абсолютна лекота постави нов ценови рекорд за творба на един от любимите английски класици Търнър.

Търнър, Рим, вечният град

6 място: 22 милиона, сър Лоурънс Алма-Тадема, „Търсенето на Моисей“, Сотбис, 4 ноември

??сторията на „Търсенето на Моисей“ започва с много висока цена в момента на нарисуването й през 1904 и постепенен спад, докато се стига до 60-те години, когато редица британски музеи се опитват да си я набавят… за нищожни суми. През ноември обаче платното надхвърли 10 пъти предполагаемата си стойност и бе продадена на анонимен купувач от Близкия изток за 22 милиона паунда.

Сър Лоурънс Алма -Тадема, Търсенето на Мойсей

7 място: 2,4 милиона, Джон Робърт Коузънс, „Езерото Албано и замъка Гандолфо“, Сотбис, 14 юли

Самата картина всъщност не е нищо повече от обикновена репродукция на канадски пейзаж. Странното в случая е огромната цена от 2,4 милиона паунда, платена за платното – сума, която удря в земята всички останали артикули на търга.

Джон Робърт Козенс, Езеретово Албано и замъка Гандолфо

8 място: 2,3 милиона, Франк Ауербах, „Лятно утро“, Сотбис, 28 юни

Цели 2,3 милиона паунда за картина на жив художник! Аурбах през 2011 навър??ва 80 години и в момента със сигурност се радва на небивалия бум в цените на платната си.

Франк Ауербах, Лятно утро

9 място: 692 хиляди, В маниера на Рубенс, „Портрет на брадат мъж“, Бонъмс, 28 април

Преди търга творбата е категоризирана като картина от ХІХ век, нарисувана в маниера на Рубенс, и се е оценявала на около 1500 паунда. По време на аукциона обаче е купена от непознат ценител, който категорично вярва, че това е дело на истинския майстор и цената му е многократко по-висока. Въпреки това обаче все още това не е доказано.

Рубенс?, Портрет на брадат мъж

10 място: 187,25 хиляди, картина на Джед Куин, Сотбис, 15 октомври

Впечатляваща инвестиция на Джей Джоплинг, купил картината на Куин през 2005 за едва 20 хиляди. ??злагайки я на търга в Сотъбис през октомври, това стана едва третото платно на 47-годи??ния художник, предлагано в аукцион. Още по-интересен е купувачът – азиатецът, за когото от лондонската компания твърдят, че никога преди не е чувал за Куин.

Джед Куин, Джоунстаун Рейдио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *