Електротехник извади 271 неизвестни платна на Пикасо

Електротехник извади 271 неизвестни платна на Пикасо

Електротехник извади 271 неизвестни платна на Пикасо Най-скъпо продадената досега картина на Пикасо – за 82 млн. евро, е “Голо тяло, разлистени цветя и бюст”, маслено платно.

Пенсиониран електротехник, който живее на Лазурния бряг във Франция, притежава 271 никому неизвестни творби на Пабло Пикасо, оценени на 60 млн. евро. Това разкри Клод Писако – син на гениалния художник, в интервю за френския в. “Либерасион”.

Творбите са датирани между 1900-1932 г. Сред тях има 6 кубистични колажа, оценени на 40 млн. евро, акварел от т. нар. син период на Пикасо, както и портрет на първата му съпруга Олга. Неизвестната колекция съдържа още рисунки, акварели, маслени платна.

На 14 януари 2010 г. Клод Пикасо, който управлява цялото наследство на баща си, получил писмо от някой си Пиер Генек. Той го молел за сертификат за автентичност за 26 непоказвани творби на баща му. В писмото имало и серия снимки с недобро качество, разказва в. “Ел Паис”, позовавайки се на “Либерасион”. На 30 април по пощата пристигнала нова серия снимки.Заинтригуван, Клод ре??ил да се срещне с мистериозния Пиер, който до??ъл през септември в Париж от дома си в Муан Сарту със съпругата си и един куфар. Вътре имало 271 картини на Пикасо, чиято автентичност вече е доказана.

Генек (71 г.), електротехник по професия, твърди, че всички те са му подарък от Пикасо. Пиер работил за него през последните 3 г. от живота му (до 1973 г.). ??нсталирал алармени системи в различни къщи на Пикасо.

Според наследниците на художника е абсолютно невъзможно той да е подарил такова огромно количество рисунки на един човек, още повече неподписани.

Срещу елтехника пенсионер е заведено дело за кражба. Той пък ще съди наследниците на Пикасо за отнето имущество. Междувременно картините са в трезор на Службата за борба с трафика на културни ценности в Париж.

* забележка:
От тази статия в „Труд“ не става ясно само едно – „Аполон и Меркурий“ замесени ли са или да?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *