Рисунка на 49 години на търг в Плевен

Рисунка на 49 години на търг в Плевен

автор: Таня Чипева, вестник „Труд“ (а най-отдолу има и „Какво се случи на Търга“)

66 картини ще предложи аукционна къща “Аполон и Меркурий” на търг в Плевен утре. Това е първото наддаване след злополучния търг на 28 май, когато полицаи нахлуха показно в гранд хотел “София” и задържаха собствениците ??гор Марковски и Димитър Фицов. Те бяха обвинени, че са предлагали културни ценности, които не са идентифицирани, и че не разполагат с разре??ително за такава търговия. Тогава полицията прибра 92-те картини, а вещите лица – експерти от Националната художествена галерия, вече четвърти месец работят по експертизата на творбите.

“На този търг картините до една ще са на възраст под 50 години – подчерта ??гор Марковски. – Ще предложим големите български майстори с късните им картини. Нито работите на Казаков, нито на Генко, нито на Рембранд, които ще се разиграват, попадат в категорията “културни ценности”.

От плевенския хотел “Ростов”, в който ще се проведе аукционът утре, са изпратили писмо до Министерството на културата с молба за писмено уверение, че няма проблем търгът да бъде проведен. В него, както и в декларация от собствениците на “Аполон и Меркурий” се заявява, че на аукциона няма да бъдат предлагани картини, по-стари от 50 години, т.е. такива, които подлежат на задължителна идентификация.

“Не е работа на Министерството на културата да издава подобни уверения – коментира зам.-министърът Тодор Чобанов. – Можем, разбира се, ако е въпрос на живот и смърт, да напи??ем писмо, че търгът на “Аполон и Меркурий” не се нуждае от някаква форма на административен контрол, но това е изли??на бюрокрация. Не издаваме писма за всеки търг. Когато става дума за търговия с културни ценности, те трябва да бъдат идентифицирани. Но търгове, както е в случая, които не са с културни ценности, не се нуждаят от санкция на Министерството на културата. А за този аукцион вече няколко пъти сме информирали организаторите, че нямат нужда от разре??ение.”

Малко по-късно вчера следобед д-р Чобанов ни увери, че “в името на спокойствието и мира” от министерството са изпратили писмо до организаторите от плевенския хотел “Ростов”.

Наддаването в Плевен бе обявено на сайта на “Аполон и Меркурий” още в началото на годината. На аукциона ще се разиграват творби на Дечко Узунов, ??лия Петров, Найден Петков, Светлин Русев, Васил Стоилов, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Петър Урумов, ??ван Георгиев-Рембранд и др.

Сред специалните предложения на аукционната къща е творба на Евгени Босяцки с начална цена 0 лева. Атракция за артценителите е последната цветна рисунка на Никола Танев от 15 април 1962 г. няколко месеца преди художникът да почине. Работата е на 49 години, т.е. след няколко месеца вече ще трябва да мине задължителната процедура “идентификация”, ако новият й собственик ре??и да я продаде.

–––-
Какво се случи на Търга? Присъстваха 62 човека, от тях журналистите бяха 11, в наддаването се включиха 8, закупени бяха 4 картини, от предложените 60   което отчетохме като напредък – при този страх и оглеждане кой за кого отговаря и слухти, си бе??е направо постижение. Ето какво написаха вестник „Труд“, които бяха пратили там репортер. Останалите интерпретации в други печатни издания са само copy-paste на „новината“ от тук. ?? още нещо – на Търга НЕ присъства г-н Димитър Фицов, който бе??е възпрепятстван. казвам това не случайно, тъй като вече се „появиха“ снимки…

Без инциденти и полицейска намеса премина търгът на аукционна къща “Аполон и Меркурий” в плевенския хотел “Ростов” в четвъртък вечерта. Наддаването бе първото за артдилърите ??гор Марковски и Димитър Фицов след злополучния 28 май, когато служители на реда нахлуха показно на аукциона им в грандхотел “София”. Тогава двамата собственици на “Аполон и Меркурий” бяха арестувани с обвинението, че предлагат културни ценности, които не са идентифицирани и че не разполагат с разре??ително за такава търговия.

“Спокойно, тук няма полиция”, бяха първите думи на ??гор Марковски към присъстващите на аукциона в Плевен. На вратата на зала “Ротари”, в която се проведе търгът, бе залепен факс от Министерството на културата до собственика на хотел “Ростов” Васил Антонов. В него се казва, че за плевенския търг на “Аполон и Меркурий” не е нужно специално разре??ение.

Четири от предложените 59 творби намериха нови собственици. Рисунка на Евгени Босяцки с начална цена нула лева стигна до 90 лв. ??нтерес предизвикаха две “опаковани” картини: “Авторът е с инциали М.М, над 90-годи??ен е, живее в ломско село”, даде жокери Марковски. Скритата творба, която се оказа “Старо дърво” на Марко Марков, бе откупена за 80 лв., а “Пейзаж в червено” на Николай ??лиев стигна цена от 100 лв. също при наддаване “на сляпо”. Най-високата сума – 1000 лв., бе дадена за “Край морето” на ??ван Антонов – един от фаворитите на Марковски на този търг.

“??ма??е повече посетители, отколкото купувачи, но това е нормално – коментира той. – Вписваме се в плевенския културен пейзаж с четири продадени картини, което е успех.” Марковски благодари на домакина Васил Антонов за “дързостта и смелостта” да направи този търг. “Не са ни вземали отпечатъци на входа, сега ще видим на излизане”, по??егува се накрая той.

–-

вестник „BG Север

4 картини смениха собствениците си на втория търг в хотел “Ростов”

??гор Марковски още не е видял експертизата на арестуваните творби

??гор Марковски пред една от продадените опаковани картини - “Старо дърво”, на Марко Марков, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Четири от 60-те картини, които се разиграха на втория търг в хотел „Ростов“ в края на миналата седмица, смениха собствениците си срещу атрактивни цени. Търгът бе??е организиран от Аукционна къща „Аполон и Меркурий“ и е първото наддаване след ек??ъна на 28 май, когато полицаи нахлуха показно в гранд хотел „София“ и задържаха собствениците ??гор Марковски и Димитър Фицов. Обвинението срещу тях бе, че са предлагали културни ценности, които не са идентифицирани, и че не разполагат с разре??ително за такава търговия. Тогава полицията прибра 92-те картини.

На търга в Плевен културни ценности няма??е. Бяха предложени големите български майстори с късните им картини на възраст под 50 г. – Дечко Узунов, ??лия Петров, Найден Петков, Светлин Русев, Васил Стоилов, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Петър Урумов, ??ван Георгиев-Рембранд и др. Все пак има??е и разре??ително от Министерство на културата, но след настояване на собственика на хотел „Ростов“ Васил Антонов. Той стана притежател на три от продадените картини. Най-атрактивни се оказаха изненадите – опакованите картини, авторите на които бяха отбелязани само с инициали. Тази, която влезе в наддаването с първоначална цена 0 лв. и в този търг бе??е „Разпятие“ на Евгени Босяцки, и се продаде за 90 лв. Пейзаж в червено на Николай ??лиев също тръгна от 0 лв. и стигна 100 лв., а Старо дърво от Марко Марков от 30 лв. се продаде за 80 лв.

– Г-н Марковски, как отчитате провеждането на търга в Плевен?

– Криминално проявеният Марковски се вписа в пейзажа на Плевен с 4 продадени картини, което е голям успех след тези перипетии. Тук искам да благодаря на г-н Антонов, който има смелостта и дързостта да направи нещо подобно. Не са ми вземали отпечатъци на входа. Ще видим какво ще се случи оттук насетне. Нямаме разре??ение за следващи търгове, които сме обявили до края на 2011 г., вероятно чакат да свър??и делото, което още не е започнало.

– ??ма ли някакво развитие?

– Експертиза 4 месеца чакахме, миналата седмица се оказа че има, но не ни е показана, за да я видим. Каквито и да са резултатите, искаме да ги видим. Тази вечер тук бе??е един на?? клиент, който е сред разпитваните след търга на 28 май в София. Каза, че са го питали как е разбрал за търга, откъде е научил – след като всичко бе??е публикувано. Трябва да знаете един много важен детайл. Понеже излезе министърът на вътре??ните работи и каза, че има една крадена картина на търга на Марковски – това не е търгът на Марковски, а на „Аполон и Меркурий“. Крадената картина всъщност е била продадена на търг на „Виктория“ 2009 г. През 2010 г., след като я купува някой на търг и я носи на нас и ние си подписваме договор, че ни я дава с каталог, че тя е била на търг, ние я пускаме пак. Защо през 2009 г. не са арестували някого и не са видели, че има крадена картна, а точно на нас ни се случи? Много мири??е тази работа.

– Какво се случва с арестуваните картини?

– На арестувания търг мисля, че стигнахме до 12-а или 18-а позиция и има??е само една непродадена картина. Продава??е се като топъл хляб. Там има??е и картина на плевенски художник – бачо Кольо (Никола Николов, б. а.) – скача много. Той бе??е там, много се зарадва. Чакаме с нетърпение да освободят картините, защото клиентите пък чакат от нас да си ги вземат. 92 картини са арестувани и си стоят в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Ако докажат, че тези картини са еди какви си, трябва да ги конфискуват. Както и искат.

– Видяхме, че има интерес предимно към опакованите картини, които тръгват от много ниска цена…

– Те винаги са на такива цени. ??мали сме такива, на които дори инициалите на автора не казваме. Например „Нанизи тютюн“, но с първоначална цена 1 000. Наддават 1 200. Казвам първата буква от името „З“ и веднага гора от ръце.

– Реалната цена на тези, които продадохте, каква е?

– По-висока, според мен. Тези 1 000 лв., които днес направихме, всъщност не са 1000. Защото тук картините не са всички на??и. Мнозина си мислят, че като се сметне общата цена, ще излязат примерно 130 хил. лв., ако сме продали всичко. Но от тях 90% са на някой, подписал съм договор с него.

– Случката от 28 май навреди ли ви, или ви помогна?

– За тези 4 месеца, ако на ден ми се обажда??е по един човек да ми предлага картини, сега ми се обаждат по десетина, защото няма ло??а реклама.

– Кога е следващият ви търг?

– На 7 октомври и е организиран от фондация „За на??ите деца“. Наемат нас да го направим, дават ни предметите, на тях разре??ението им го дадоха за минути. Събират пари благотворително. Ние също участваме, но като им даряваме картини, а те ги продават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *