Експертизата на арестуваните картини още се точи

Експертизата на арестуваните платна още се точи – статия във вестник „Труд“, 11 септември 2010г

Цялата статия – тук:

Статия под това заглавия (плюс интересни снимки) се появи във вестник „Труд“ на 11.09.2010г. Разбира се – даваме линк към електронното издание на вестника, но за всеки случай публикуваме цялата статия тук. Една подробност – когато отворите картинната галерия към линка – виждате публикувана черно-бяла репродукция на платно нарисувано от Бенчо Обре??ков, а незнайно защо отдолу пи??е съвсем друго. В печатния вариант нещата са си на мястото. Случва се, но сме длъжни да го кажем.

?? понеже повдигаме доста въпроси – внимателно прочетете последната част от тази статия – за липсващата картина на Бенчо Обре??ков.

?? очаквайте още….

Сагата продължава!

?? така – статията:

“Работим усилено по молбата ви за издаване на разре??ение за търговия с културни ценности и в най-скоро време ще ви зарадваме!”, съобщила на Димитър Фицов вчера по телефона чиновничка от Министерството на културата. Съсобственикът на тръжната къща “Аполон и Меркурий” и колегата му ??гор Марковски вече четвърти месец чакат въпросната тапия. Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов обаче е на друго мнение. “Преписката е замразена поради настъпилите събития, свързани с досъдебното производство срещу тръжната къща”, информира ни той. За министерството идеалният вариант бил да издаде разре??ителното, щом досъдебното производство приключи с констатация, че няма нару??ения. “Законът за културното наследство е доста рестриктивен и изисква при констатиране на нару??ения на търговците да им се отнема разре??ителното – обясни Чобанов. – Поискали сме становище по този случай от на??ия правен отдел и когато го получим, евентуално ще придвижим преписката.”

Три месеца и половина след полицейския ек??ън на търга на аукционна къща “Аполон и Меркурий”, изглежда, никой не знае какъв ще бъде изходът от арт драмата. Експертизата, която трябва да даде отговор на въпроса дали творбите са културни ценности или не, се оказа твърде висока топка за специалистите. Цяло лято те умуват и не могат да оценят 92-те творби. Вещите лица са експерти в Националната художествена галерия. Запознати твърдят, че експертите вече са предложили заключението си, но то било върнато от разследващия полицай с мотив, че не е “достатъчно аргументирано и ясно”. В него се твърдяло, че 35 от творбите на търга “може би са културни ценности”. Потърсихме прокурора на делото Нелчо Невенчин, но той се оказа в отпуск до 23 септември. Едва след като експертизата бъде готова, прокуратурата ще прецени дали да внесе обвинителен акт.

Когато на 28 май полицаи нахлуха показно в гранд хотел “София”, задържаха собствениците на аукционната къща с обвинението, че предлагали на търг културни ценности, които не са идентифицирани и че не разполагат с разре??ително за такава търговия. Полицията прибра 92-те картини. Чу се, че и някои от предлаганите платна може би са крадени. Всъщност нито едно от тези обвинения все още не е доказано. Няма яснота престъпили ли са закона собствениците Марковски и Фицов, а арестуваните картини отлежават някъде в депата на Музея за чуждестранно изкуство и чакат експертиза. Ако отлежат достатъчно дълго, всичките платна имат ??анс да станат културни ценности. Така времето работи в полза на изкуството, защото според популярното напоследък официално тълкувание основният критерий дали едно произведение е ценност или не, е неговата възраст. Творбите, оцелели повече от 50 години, подлежат на задължителна идентификация от експерти.

“??нтересно как на някои хора им се отдаде да получат резултатите от експертиза за 160 картини само за един ден”, коментира ??гор Марковски, визирайки конкурентите си от аукционна къща “Виктория”. Междувременно собствениците на “Аполон и Меркурий” не могат да упражняват спокойно дейността си и се притесняват за предстоящия им търг на 30 септември в Плевен, обявен още в началото на годината.

Според зам.-министъра на културата Тодор Чобанов в писмото, с което Марковски и Фицов са искали разре??ение да проведат аукциона, пи??ело, че няма да предлагат културни ценности. “Щом е така, отговорността е тяхна и този търг не се нуждае от разре??ение – коментира Чобанов. – Това е търговия на предмети, които са свободни, и те могат да си ги продават на общо основание.” Зам.-министърът дори изрази готовност от министерството да се обадят на собственика на хотела, в който ще се проведе търгът, и да го успокоят, че “Аполон и Меркурий” нямат нужда от разре??ително за този аукцион. Как обаче ще го убедят, че всичко е законно, след като цитираната по-горе чиновничка информирала Димитър Фицов, че всичките картини, които ще се предлагат в Плевен, трябва да минат процедурата “идентификация и регистрация”. Фицов категорично отказва да подложи произведенията на подобна експертиза, защото смята, че законът не го задължава.

Тодор Чобанов пък е категоричен: “Наредбата за идентификация поставя два различни критерия – възраст и стойност. В случая се използва критерият възраст. ??дентификацията е задължителна, когато произведението е над 50 години.”

От министерството уведомили Фицов, че ще изпратят човек на аукциона в Плевен, който да следи за правилата. Пратеникът вероятно ще дебне именно за такива творби, които могат да попаднат в графата “ културна ценност”.

Къде е картината на Бенчо Обре??ков?

През 20-те години преход са били разграбени картините от сбирките на бив??ите ТКЗС-та, АПК-та, големите заводи в страната и държавни учреждения, алармира Димитър Фицов преди дни.

Според артдилъра подобно изчезнало платно е и “Мост” на Бенчо Обре??ков. В монографията на художника то е описано като част от колекцията на някога??ния Централен съвет на профсъюзите. Днес “Мост” би трябвало да се намира в специално депо в сградата на бив??ия Партиен дом, в което се съхраняват сбирки на вече несъществуващи държавни и партийни структури. Но според Димитър Фицов картината не е там – наскоро той чул, че тя се предлага за продан.

На въпрос къде е платното на Обре??ков, ??ефката на НХГ Слава ??ванова (под чиято опека е въпросното депо) си спомни, че миналата година, когато организирала изложба на художника, търсила картината от колекцията на профсъюзите, но не я намерила.

“Не мога да кажа откога липсва, но знам, че я няма. Тя по никакъв начин не е идвала при нас, никога.Не знам какво е станало. Не мога да кажа и дали цялата колекция е налице. По-голямата част от картините би трябвало да са в депото.”

Картината на Бенчо Обре??ков „Мост“ (1937г.), м.б./пл., 72х92см., която просто липсва от бив??ия Централен Съвет на Профсъюзите. ??наче се „води“ по документи някъде… (Репродукцията е черно-бяла, така както е в монографията за Б.О.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *