След дъжд качулка….

Димитър Фицов повдигна завесата на пресконференцията, която даде в БТА. ?? ето какво се случи….

Статията е от вестник „Труд„, авторката е Нада Не??ева. Цялата статия (освен през линк) и тук:

Пет копия на картини на Георги Павлов-Павлето стоят в музея в Чипровци. Оригиналите им са изчезнали преди близо 3 г., след като са били взети за изложба в столичната галерия “??мпресия арт”. А след като съдебни дела и полицейско разследване са ударили на камък, случаят е потулен, а фал??ификатите са на път да се превърнат в истински ??едьоври. Виновни няма, а днес, три години след събитията, участници в “акцията” казват, че такъв случай всъщност никога не е имало.

Как става това?

През октомври 2007 г. столичната “??мпресия арт” взема от музея в Чипровци картини на Георги Павлов-Павлето. След връщането им ??ефката на музея Анюта Каменова-Борин открива, че пет от произведенията са подменени с копия и подава сигнал в Районната прокуратура в Монтана, спомнят си магистратите в града.

Комисия, съставена от трима експерти от Националната художествена галерия, както и покойният изкуствовед Николай Бо??ев и Светлин Русев установяват единоду??но, че върнатите произведения са “старателно направени копия с наивно състаряване на гърба на платната и цяла поредица други прозрачни недомислия при наподобяване на оригиналите”.

В Монтана започва досъдебно производство.

“Взех картините на Павлето за изложба, която продължи 2 седмици в София. След като мина изложбата, по нареждане на директорката на музея в Чипровци Анюта Борин върнах платната на внучката на Павлето, Катя То??ева – казва ??ефката на “??мпресия арт” Лалка ??ванова. – Въпросните картини са останали при Катя повече от три месеца, чак след това Анюта Борин ги взема и пуска сигнал в прокуратурата.” “По това дело аз бях разпитана като свидетел, но всичко приключи отдавна” – добавя тя.

По разпореждане на прокуратурата са били разпитани всички замесени в случая – от музейните работници, дали картините през 2007 г., до близките на художника и служителите на галерия “??мпресия арт”, където била подредена изложбата на Георги Павлов. “Всички обаче твърдяха, че са получили пет картини от Чипровци и са върнали същите! ??махме заподозрени, но не можахме да намерим никакви улики срещу тях!”, казват полицаите.

Мистерията, къде са оти??ли платната на Павлето остава неизяснена и в края на 2009 г. Районната прокуратура спира делото, което е срещу неизвестен извър??ител.

“Това обаче не означава, че е прекратено! ??зпратили сме преписката на полицията с разпореждане да се извър??и оперативно издирване на изчезналите картини. Намерим ли платната, ще открием и хората, които евентуално са ги подменили, и други, които са осигурили фал??ификатите!”, казва районният прокурор на Монтана Емил Александров.

Анюта Борин, директор на музея в Чипровци, продължава борбата и обжалва ре??ението за спирането на делото. Районният съд обаче потвърждава въпросното ре??ение и копията са върнати на музея.

Не закъсняват и атаките срещу Анюта Борин от потърпев??ите по делото. Внучката на Павлето от своя страна започва да я напада, че не съхранява правилно картините и че музеят в Чипровци ги притежава незаконно…

Дали притеснена от тези обвинения или изпла??ена от друго, днес Анюта Борин категорично отрича някога да е имало проблеми с картини на Павлето. ??зненадващо тя заяви пред в. “Труд”, че “не си спомня да е подавала сигнал в полицията за сменени произведения”.

“Дадохме пет картини на близки на Павлето, за да участват в негова изложба, но ни ги върнаха! Не знам нищо за подменени оригинали и полицейска проверка!”, твърди Анюта Борин. ??нтересна е амнезията й, след като жалбите й фигурират в прокуратурата в Монтана.

Всичко е на път да бъде забравено, а копията на Павлето да се превърнат в оригинали. Единствено становището на експертната комисия към Националната художествена галерия остава категоричен документ, че преди три години петте картини са били подменени.

Светлин Русев предупреждава: Фал??ификациите се узаконяват държавно

След като Градската прокуратура в гр. Монтана спира делото за едно очевидно криминално престъпление, вече може да считаме, че бумът на фал??ификати е държавно узаконен, макар и на местно ниво!

Като художник, потърпев?? от подобен “артистичен” произвол, и като професионалист, който е поканен заедно с още четирима доказани специалисти (двама реставратори и двама изкуствоведи от НХГ), за експертиза на съмнителни “оригинали” на Георги Павлов-Павлето, си позволявам да се обърна към г-н главния прокурор на републиката:

Уважаеми г-н Главен прокурор,

На какво основание Градската прокуратура в Монтана спира делото за доказани фал??ификати на Георги Павлов-Павлето? Нещо повече – връща въпросните фал??ификати на галерията в Чипровци, с което практически обезсмисля категоричната експертна оценка?! Не бих искал да се бъркам в правните казуси на монтанската прокуратура, но що се касае до фал??ива и истинска картина, претендирам, че това е материя, която малко по-добре владея от тях и държа, ако имат възражения или оспорват на??ата експертна оценка, да бъдат така добри професионално да я опровергаят. Професионално…!

??сторията с взетите оригинали от галерията в Чипровци и върнатите ментета е прекалено груба и ясна,за да има място за каквото и да е съмнение! Единственото съмнително нещо в случая е нежеланието да се разкрие истината… Защо? Това е работа на следствие, съд и прокуратура (дори и когато е от гр. Монтана)!

забележка:

Г-н Фицов на пресконференцията съобщи и други имена на галерии. Заинтересовани от това няма??е. Напротив – някои медии (визираме вестник „Стандарт“) абсолютно погре??но и тенденциозно преиначиха пресконференцията. Добре е, че не само медиите, а и ние пазим запис от нея. ??ма защо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *