Отзвук от пресконференцията на Фицов

Ето как някои разтълкуваха пресконференцията на г-н Димитър Фицов в БТА…

Тук всички статии, защото като им дадем линк, после вземат, че изчезнат или „случайно“ някои думи и изречения се променят….

статии:

1. Вестник „Стандарт“:

??зчезват ценни картини от сбирките на ТКЗС и АПК, твърди Димитър Фицов

Разпродават тайно ??едьоври от музеите

Не сме дали разре??ително за това, категорични са от културното министерство

Търговци на картини и Министерството на културата влязоха в нов сблъсък. Тежки думи към ведомството на Вежди Ра??идов отправи на пресконференция Димитър Фицов, съсобственик на Аукционна къща „Аполон и Меркурий“. ??мето на Фицов бе??е замесено в скандала с крадени картини при полицейската операция в един от големите столични хотели. Тогава той и ??гор Марковски бяха организатори на търг за продажба на картини. Те бяха арестувани за това, че са предлагали картини без сертификат от Министерството на културата.


Според Димитър Фицов разграбването на музеите вече е факт
ФОТО Георги Николов

„Подготвя се и вероятно е започнало законово разграбване на картини от художествените галерии, сега наричани музеи“. Тази бомба хвърли вчера Димитър Фицов. Според него масово се разграбват картини, и то от държавни институции. През 20-те години преход са били разграбени картините от сбирките на бив??ите ТКЗС-та, АПК-та, големите заводи в страната и държавни учреждения, твърди Фицов. Той запита дали в момента са налични и всички картини от сбирката на Министерството на културата, както и на АЕЦ „Козлодуй“. ??зявлението му предизвика незабавния отговор на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов. „Ако някой разполага с информация за извър??вани закононару??ения с подобни културни ценности от музейни сбирки на АПК и ТКЗС, той е длъжен да я предостави на МВР и на ??нспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата по възможност в конкретен и писмен вид. За момента в министерството не са постъпвали сигнали с подобно съдържание“, коментира пред „Стандарт“ Чобанов.
Фицов обясни, че според член 114, алинея 2 и член 126 от Закона за културното наследство, които са в сила от 10 април тази година, се разре??ава на директорите на музеи да продават неща от колекциите. „До 10 картини от даден автор трябва да съществуват от съответния фонд, значи 11-ата може да бъде продадена“, посочи Фицов. Той съобщи, че в Националната художествена галерия има автори с по 300 произведения и повдигна въпроса дали ще останат само 10, а останалите ще бъдат продадени.
„Към настоящия момент министърът на културата не е издавал разре??ения за извър??ване на продажби от обменните фондове на ръководените от него музеи, не са постъпвали и такива предложения. Министерството на културата не разполага и с информация подобни сделки да са извър??вани и с предмети от обменния фонд на общински художествени музеи“, заяви за „Стандарт“ заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. Димитър Фицов посочи, че някои от малките музеи са били ограбвани. По негово мнение вече са били разграбени картини от сбирките на музеите в Нови пазар, Балчик, Чипровци. Според Чобанов „действително в системата на музеите у нас през последните 20 г. са извър??ени различни взломни кражби. За всеки конкретен случай е образувано дознание, държавата прави необходимото за разкриването на тези престъпления и връщането на предметите.“
Освен обявените за участие в търга 91 картини на художници от ХХ и ХХI век, в търга на „Аполон и Меркурий“ е имало и картина на Никола Манев. „Катедрала“, за която се твърди, че е крадена, е стояла година и три месеца в два сайта. Фицов упрекна полицията, че е вну??ила, че те предлагат крадени картини. „Защо не е забелязана и не е станало дума тогава за крадена картина. Авторът на картината и служители от полицията много добре са знаели, че година и месец преди на??ия търг тя е била и на друг търг“, обясни той.
Добросъвестен купувач предоставил картината на „Аполон и Меркурий“, сключили и договор с него. Не ни е повдигнато обвинение за крадена картина или за притежание, или за укривателство, добави Фицов. „На??ата аукционна къща не е собственик на „Катедрала“ от Манев, така че едва ли можем да носим някаква вина, ако е крадена, освен ако не се докаже, че има вещно укривателство“, каза още Фицов. Според него творбата на Манев участвала случайно, „по невнимание на момчетата, които ни помагат в организирането на търга“. „Катедрала“ е рисувана през 1965 година в Париж. В частен разговор с Фицов самият автор е уверил, че тази картина далеч не е от най-добрите му произведения. Според Фицов е възможно братът на Манев, който е в САЩ, да е продал картината. Когато обяснява??е обстоятелствата около разтурения търг, вътре??ният министър Цветан Цветанов спомена за крадена картина, рисувана от български емигрант в САЩ. Никола Манев, който след броени дни става на 70 години, живее в Париж. Брат му Добромир е актьор и отскоро художник, който живее основно в САЩ.
На аукциона нямало картини от XIX век, както писали медиите, а само от XX и от XXI век. По думите му на търга не е имало изключителни картини. „Няма??е платна на Владимир Димитров-Майстора, а само една малка негова рисунка с цветни моливи, няма??е платна на Никола Танев, на Васил Стоилов, на ??ван Ненов, на Бенчо Обре??ков, на Димитър Казаков и на Генко Генков“, заяви още Фицов. Той нарече осуетяването на търга „камуфлажна акция и димна завеса“. Той коментира, че при разграбването на колекции не става дума за професионалисти-крадци, а „за мургави момчета, които ровят по софийските тавани“. Целта на полицейската операция през май, когато се провежда??е търгът, според Фицов е била да се дискредитира аукционната му къща и да се отклони вниманието от законното разграбване на галериите и музеите.
Антония Кюмюрджиева

пак от „Стандарт“:

Може да се правят сделки с копия

Тодор Чобанов, зам.-министър на културата


– Г-н Чобанов, според Димитър Фицов се подготвя „законово разграбване на картини от художествените галерии, наречени музеи“. ??мате ли някаква информация по този въпрос?
– Запознахме се с твърденията на г-н Фицов чрез медиите. Той вероятно интерпретира текстове от Закона за културното наследство и по-специално чл.114. Обръщаме внимание, че там става дума за „…сделки с културни ценности само от обменния фонд след разре??ение на министъра на културата или от ръководителя на ведомството, към което са създадени, съответно от кмета на общината“. Вероятно г-н Фицов не е информиран за съдържанието на чл. 34 ал. 4 на ЗКН, че т.нар. „обменен фонд“ е съставен от „движими културни ценности, които не съответстват на тематичния му обхват, както и многократно повтарящите се културни ценности от основния му фонд“, т.е. в него не попадат картините от колекциите на държавните музеи, за които се твърди, че ще се продават. Същевременно понятието „повтарящи се културни ценности“ не може да се отнесе към повечето художествени произведения в държавните музеи, а само към повтарящи се отпечатъци или авторски копия, които по изключение могат да се намират в няколко екземпляра в обменния фонд на музея.
– Според Фицов вече били разграбени музеите в Чипровци, Балчик и Нови пазар…
– Действително в системата на музеите у нас през последните 20 г. са извър??ени различни взломни кражби. За всеки конкретен случай е образувано дознание. ??зползват се различни способи, включително и чрез системата на ??нтерпол, международното сътрудничество и др. Както вече бе отбелязано, през последните месеци при идентификация на културни ценности бяха открити 3 от издирваните картини, откраднати от къщата музей Никола Танев. Търговците на културни ценности следва надлежно да изясняват произхода на всеки предмет, който ще продават, за да не се допуска появата и циркулацията на пазара на предмети, предмет на престъпление. В интерес на всички е откраднатите от музеите предмети да се върнат там, а пазарът да отхвърля сделки с такива произведения.
– Фицов твърди, че са разграбени сбирките от музеите на АПК-та и ТКЗС-та – какво мислите по въпроса?
– Съдбата на предметите от частни или ведомствени сбирки е отговорност на техните собственици или принципали. Ако някой разполага с информация за извър??вани закононару??ения с подобни културни ценности от музейни сбирки на АПК и ТКЗС, той е длъжен да я предостави на МВР и на ??нспектората за опазване на културното наследство. За момента в Министерството не са постъпвали сигнали с подобно съдържание.
Антония Кюмюрджиева

Вестник „Труд“:

23.08.10

Фицов: Готвят законно разграбване на картини от галерии

Фицов: Готвят законно разграбване на картини от галерии Димитър Ф??ЦОВ Снимка архив

„Подготвя се законно разграбване на картини от художествените галерии, сега наричани музеи“, заяви Димитър Фицов, съсобственик на Аукционна къща „Аполон и Меркурий“, цитиран от БГНЕС.

Според Фицов през 20-те години преход са били разграбени картините от сбирките на бив??ите ТКЗС-та, АПК-та, големите заводи в страната и държавни учреждения. Той запита дали в момента са налични и всички картини от сбирката на Министерството на културата, както и на АЕЦ „Козлодуй“.

??мето на Димитър Фицов бе??е замесено в скандала с крадени картини при полицейската операция в един от големите столични хотели. Тогава той бе??е съорганизатор на търг за продажба на картини. Освен обявените за участие в търга 91 картини на художници от 20 и 21 век, тогава в търга е имало и картина на Никола Манев, за която има хипотеза, че е крадена. Официално обвинение към организаторите на търга обаче не е отправено.

В търга не е имало картини от 19 век, а само рисунка на Майстора. Картината на Манев е рисувана през 1965-та година в Париж и се казва „Катедралата“. В частен разговор с Фицов самият автор е уверил, че тази картина далеч не е от най-добрите му творби. По думите на Фицов, „Катедралата“ е била представена в два сайта в продължение на две години. Той допуска, че държавата иска да възкреси държавните регулаторни органи в сферата на културата. „Цялата тази история бе??е една камуфлажна акция, една димна завеса“, смята Фицов.

Той коментира, че при разграбването на колекции не става дума за професионалисти-крадци, а за „за мургави момчета, които ровят по софийските тавани“. Целта на полицейската операция през май, когато се провежда??е търга, според Фицов е била да се дискредитира аукционната му къща и да се отклони вниманието от законното разграбване на галериите и музеите. Той намекна, че е възможно братът на Никола Манев, който е в Щатите, да е продал „Катедралата“ и призова полицията да дава сведения за крадени картини. По негово мнение, вече са били разграбени картини от сбирките на музеите в Нови Пазар, Балчик , Чипровци и др.

В края на май полицията прекрати търг на картини в хотел „София“ на аукционна къща „Аполон и Меркурий“ със съдружници ??гор Марковски и Димитър Фицов. Те бяха обвинени за това, че са предлагали картините на търг, без те да са били сертифицирани от Министерството на културата. За това престъпление законът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв. Търгът бе??е организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий“. Предлаганите на търга картини са били на известни български художници, сред които Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон, Цветан Цеков – Каранда??, Вихрони Попнеделев, Никола Манев. На търга са се предлагали 92 картини от 65 художници. Началните цени на картините са на обща стойност 71 440 евро.

Самият ??гор Марковски заяви, че в търга няма нищо нелегално, няма крадени картини, няма и картини, които се издирват.

„Сигналът, който получихме, бе??е, че ще се извър??и незаконна търговия на културно-исторически ценности – картини, и естествено, че СДВР предприе съответните действия за запознаване на прокуратурата и вземане на съответните разре??ения от Софийския районен съд“, каза тогава вътре??ният министър Цветан Цветанов. „Операцията се проведе, за да видим дали действително това отговаря на истината. Оказа се, че няма надлежно представени документи, а и няма??е подобни заявления в Министерство на културата за провеждането на този търг. Самият факт, че бяха предложени 92 картини на над 50 видни български творци, аз смятам, че все пак трябва да се придържаме към българското законодателство и това, което е било практика до сега просто да бъде променено“, поясни вътре??ният министър.

„Нару??ен е Законът за културното наследство и ??нспекторатът следи за спазването на този закон“, каза и министърът на културата Вежди Ра??идов. ??гор Марковски е подал молба за разре??аване за провеждане на търга с картини на 15 май, но не е изчакал да получи разре??ително, обясни министърът. „?? аз, и ??гор, и който и да е човек на изкуството, трябва да спазваме законите и правилата“, каза тогава Ра??идов.

Dir.bg:

(уточнение: Фицов Н??КЪДЕ не е казал за картината на Манев, че е попаднала на Търга случайно, но нейсе, важното е, че го има на запис в Канал 3. Той говори за картината на Никола ТАНЕВ, между Манев и Танев разликата е огромна!)

Крадена картина попаднала на търг случайно

14:48 / 23 август 2010 / Общество

Картината „Катедрала“ от Никола Манев, за която се твърди, че е крадена, е стояла година и три месеца в два сайта.

Това заяви на пресконференция органите на реда Димитър Фицов – един от собствениците на аукционната къща „Аполон и Меркурий“ заедно с ??гор Марковски. Тя бе организатор на прекратения от полицията търг в столичен хотел на 27 май, съобщи БТА.

Днес Фицов упрекна полицията, че е вну??ила, че те предлагат крадени картини.
„Защо не е забелязана и не станало дума тогава за крадена картина. Авторът на картината и служители от полицията много добре са знаели, че година и един месец преди на??ия търг тя е била и на друг„, обясни той.

Добросъвестен купувач предоставил картината на „Аполон и Меркурий“, сключили и договор с него. Не ни е повдигнато обвинение за крадена картина или за притежание, или за укривателство, добави Фицов.
На??ата аукционна къща не е собственик на „Катедрала“ от Манев, така че едва ли можем да носим някаква вина, че тя е крадена, освен ако не се докаже, че има вещно укривателство, каза още Фицов.

На търга били конфискувани 92 картини, но 91 от тях са участвали в него. Картината на Манев участва??е случайно, по невнимание на момчетата, които ни помагат в организирането на търга, каза Фицов.
Той каза в отговор на въпрос, че е възможно братът на Манев, който е в САЩ, да е продал картината. Когато обяснява??е обстоятелствата около разтурения търг вътре??ният министър Цветан Цветанов спомена за крадена картина, рисувана от български емигрант в САЩ.
Никола Манев, който след броени дни става на 70 години, живее в Париж. Брат му Добромир е актьор и отскоро художник, който живее основно в САЩ.

На аукциона нямало картини от XIX век, както писали медиите, а само от XX и от XXI век. По думите му на търга не е имало изключителни картини. Няма??е платна на Владимир Димитров-Майстора, а само една малка негова рисунка с цветни моливи, няма??е платна на Никола Танев, на Васил Стоилов, на ??ван Ненов, на Бенчо Обре??ков, на Димитър Казаков и на Генко Генков, заяви още Фицов.

Той нарече осуетяването на търга „камуфлажна акция и димна завеса“. Акцията била „многофункционална“, защото Министерството на културата, някои служби в МВР или в прокуратурата искали да си пи??ат „червена“ точка, а аукционната къща е трябвало да бъде дискредитирана на пазара на изкуство.

НОВА ТВ:

Неясна остава акция „Културни ценности“

23 Август 2010 | 16:46 ч.

Три месеца след първата по рода си акция на МВР, наречена „Културни ценности„, собственикът на аукционна къща „Аполон и Меркурий“ все още търси отговор на въпроса „Какво става?“.

Това обясни самият той на свикана от него пресконференция.

На 27 май униформени служители на столичната полиция нахлуха по време на търг, провеждан от аукционната къща, арестуваха собствениците ??гор Марковски и Димитър Фицов и конфискуваха всички 92 картини, които са участвали на търга.

Разследването все още продължава. Марковски и Фицов са на свобода след платена гаранция от 5000 лева, а картините се проверяват.

Малко след акция „Културни ценности“ вътре??ният министър Цветан Цветанов публично заяви, че една от картините, предлагани на търга, е била крадена.

Три месеца след операцията вече се знае, че органите на реда са се усъмнили в произхода на произведението „Катедралата“ на Никола Манев.

В крайна сметка на ??гор Марковски и Димитър Фицов бяха повдигнати обвинения само за това, че са предлагали картините на търг, без те да са били сертифицирани от Министерството на културата.

Димитър Фицов счита и че с новия закон за културните ценности се подготвя съзнателно разграбване на картини от държавни институции.

Линк към това:

http://www.novatv.bg/bg/news/view/9523/2010/08/23/

вестник „24 часа“:

A+ | A-

Крадена картина на Манев провалила търг

Публикувана: Вторник, 24-ти Август 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 255; коментари: 0
Крадена картина на Манев провалила търг

Д??М??ТЪР Ф??ЦОВ

“Нищо не ни е казано официално, но по данни от пресата стигнахме до заключението, че въпросната “крадена картина”, открита на на??ия търг, е “Катедрала” на Никола Манев, рисувана през 1967 г. в Париж. Делото е удължено с 4 месеца, картините не са ни върнати. Обвинения не са ни повдигнати дори и за нея.”

Такъв е резултатът повече от 3 месеца след като полицията нахлу в грандхотел “София” на 27 май, прекрати търг на аукционна къща “Аполон и Меркурий” и конфискува 92 картини, съобщи на пресконферениция вчера един от собствениците й Димитър Фицов. Той е съдружник с популярния журналист ??гор Марковски. ?? двамата бяха задържани в нощта на злополучния търг. Тъй като договорите им за консигнация с някои от собствениците вече са изтекли, а те не могат да върнат творбите, ги очакват лавина от дела. 3 вече са заведени.

Картината “Катедрала” е била продадена година по-рано на търг от друга аукционна къща за 1400 лв., преди да попадне в каталога на “Аполон и Меркурий”, но никой не е предявил претенции. Самият Манев я определя като “студентска работа”. Галеристите се явяват само държатели на тази творба. В базата данни на полицията за крадени картини имало само две платна.

“Законът за защита на културата отваря вратички да се разграбят сбирките на заводи, ведомства, министерства, които навремето имаха пари за картини. Техните сбирки не са описани. Вече се разчу, че малки галерии като тези в Нови пазар, Чипровци, Балчик, но с ценни платна, са били обрани. ??ма и начини оригиналите да се заменят с копия”, твърди Димитър Фицов. Говори се, че така е станало с платна на Павлето.

Той и съдружникът му Марковски са подали преди месец молба до Министерството на културата да бъдат регистрирани като търговци на произведения на изкуството, но нямат отговор. (24часа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *