1 картина пробита, друга със счупена рамка (вестник "Труд")

Това е заглавието от дне??ния вестник „Труд“. Разбира се, отново става дума за „Аполон и Меркурий“…

Ето повече подробности

Преди да прочетете статията обаче, се налага да направим уточнение:

В самата статия сме направили добавки в скоби (както се пи??е??е навремето: „Курсивът на??!“), защото дори и Труд се подвеждат от техните си източници. ?? така – ето статиите, защото всъщност те са две – от ??ва Йолова и от Лилия Христовска:

Първа статия:

1 КАРТ??НА ПРОБ??ТА, ДРУГА СЪС СЧУПЕНА РАМКА

Една от картините, арестувани на търга на “Аполон и Меркурий” на 28 май, е пробита, а рамката на друга е счупена. Това научи “Труд” два месеца и половина след ек??ъна в гранд хотел “София”, който хвърли в смут и паника артгилдията. Тогава униформени нахлуха показно на 40-ата минута от наддаването, задържаха двамата собственици на аукционната къща ??гор Марковски и Димитър Фицов и разпитваха няколко часа гостите на търга.

За продан бяха изложени 93 платна от 65 български художници, някои от които лично присъстваха в залата. (Н??ЩО ПОДОБНО, платната са 92, кой измисли цифрата 93 и до този момент е пълна мистерия!) В прокуратурата вече са получени молби от Ясен Гюзелев и Красимир Мирчев. Те настояват да им бъдат върнати собствените творби, тъй като са изтекли сроковете на консигнационните им договори с “Аполон и Меркурий”. В проваления търг Гюзелев например има??е оригинали на две илюстрации към прочути по света издания. Мирчев участва??е с три произведения. Сред арестуваните платна са картини, рисувани през ХIХ и ХХ век от Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, ??ван Ненов, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон. Общата първоначална стойност на сбирката бе над 140 000 лв., с най-висока цена – 7500 лева – стартира творба на Никола Танев. (АБСОЛЮТНО НЕВЯРНА ??НФОРМАЦ??Я. Първоизточникът се оказва агенция БГНЕС, която половин час след акцията на МВР пусна това съобщение., което със завидно умение всеки започва да цитира без да си прави труда поне да разгърне каталога. Всеки, който желае може да види тук – на тази страница – „злополучния Търг „и сам да се увери, че НЯМА картини рисувани през ХIХ век, няма картини от Васил Стоилов, ??ван Ненов, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон!!! Също така няма как да стартира творба от Никола Танев, защото на Търга НЯМАШЕ картина от Никола Танев! Но, както винаги се случва, никой не си прави труда да проверя тази „информация“)

Сега ек??ънът с арестуваните на 28 май картини е на път да се проточи в безкрайна сага от разследването. Вече са изтекли определените по закон първи два месеца. Ако делото е от правна сложност, се допуска прокурорът да удължи срока с не повече от 4 месеца, а в изключително сложни случаи – до безкрай. ??ззетите произведения се намират в Галерията за чуждестранно изкуство в София, научихме от зам. градския прокурор Божидар Джамбазов. Те ще се съхраняват там, докато бъде изготвена опознавателната експертиза, назначена по повдигнатото обвинение на Марковски и Фицов. То е по чл. 278-а от НК за това, че са предлагали на търг картини, без да са сертифицирани. Наказанието, което се предвижда, е ли??аване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 1000 до 20 000 лева. (Крайно време е да се види – също публикувано тук – на на??ата страница – допълнението към закона, прословутата таблица Н-3, за да се разбере, че Н??ТО една картина не попада в графата за сертифициране!)

Откриването на търга без разре??ение от Министерството на културата не е престъпление, заяви Златка Стефанова, адвокат на ??гор Марковски. Ако има някакво нару??ение, то е административно, но това не води до наказателна отговорност за никое физическо лице, каза тя. Марковски е поискал на 15 май т.г. разре??ение от културното ведомство, но е започнал търга преди то да бъде дадено. “Защо не ни спряха ден преди това”, възкликна Марковски пред “Труд” след МВР акцията. Той прекара цяло денонощие в ареста и заедно с получилия диабетичен ??ок Фицов платиха по 5000 лв. гаранция за свободата си.

Досега няма повдигнато обвинение по повод твърдението на вътре??ния министър Цветан Цветанов, че на търга е имало крадено произведение. Спряганата за крадена картина е “Катедралата” на Никола Манев, установи тогава “Труд”. Преди 20-ина дни Марковски е викан в следствието. На разговора, който продължил 7-8 минути, той представил документи, че “Катедралата” е предоставена на “Аполон и Меркурий” от сина на известен на?? художник. Както и че е била закупена преди това от търг на друга аукционна къща – “Виктория”. (А е видно това от каталога на тази аукционна къща тъй като същото произведение стои там отпечатано, търгът на „Виктория“ се е състоял на 9 Април 2009г, т.е. година и 20 дни по-рано! ??нтересно защо тогава не е имало акция на МВР, а по-интересното е, защо цяла година и 20 дни по-късно МВР не е било информирано за подобен род деяние и най-вече – издирва ли се тази картина, от кого, къде е публикувана информация за това и т.н.)

“По делото сме предоставили всички договори, с които собствениците или лицата, които разполагат с картините, са ги дали за продажба или за проба на цената на търга”, каза и адвокат Стефанова. След като експертизата е готова, картините трябва да бъдат върнати на собствениците. Тя трябва да даде отговор на въпроса дали творбите са културни ценности. ?? едва след това обвинението ще прецени дали да внесе обвинителен акт, или да прекрати делото.

Но експертизата още не е готова, потвърди наблюдаващият прокурор Нелчо Невенчин. Специалистите били затрупани с работа, уточни той и добави: “Рано е да се каже, че няма престъпление.” Нали заради това се провеждало разследване. (??нтересно е също така как някои получиха експертиза за 160 картини за ЕД??Н ден, а за тези ДЕВЕТДЕСЕТ ?? ДВЕ КАРТ??Н?? втори месец няма експертиза!)

“След 24 май сме подали още две молби до Министерството на културата за провеждане на търгове, но нямаме отговор – каза за “Труд” ??гор Марковски. – А колкото до експертизата дали сме предлагали за продан “културни ценности”, не попадаме в тази графа от закона.”

Димитър Фицов засега не е викан в следствието.

Предстояло му влизане в болница. Това също можело да забави евентуалното предяваване на материали, допускат запознати.

Статия втора:

93 картини в плен на стъкмистиката“ (автор Лилия Христовска)

Преди близо три месеца като в ек??ън филм насред София полицията разтури търг за картини, “арестува” 93 платна, а организаторите ??гор Марковски и Димитър Фицов притисна с Наказателния кодекс.

Но не каза ли вътре??ният министър, че иде реч за крадена картина? Каза.

А обвинение за това няма . Вместо да върнат платната на собствениците, проверяват дали са културни ценности, та да попадат под ударите на НК. ??злиза, че трети месец по едно знаково дело разследват нещо, за което никой не е сигурен, че е престъпление.

Намирисва на стъкмистика. Ама къде са сега МВР и прокуратурата да рекат: доказателствата са тип-топ! ??ли по-важно бе да се снима полицията в действие, пък разследването да тече до забрава. Тъй и тъй се чака продължение на сериала – няма престъпление!

??гор Марковски на Търга „Българската Коледа“, проведен в навечерието на Коледа с патрон Президента на Републиката – г.н Георги Първанов

Журналистката от правния отдел на вестник „Труд“ Лилия Христовска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *