Ра??идов: Не е имало фал??иви картини на търга на Марковски

25 Юни, петък, 2010г:

Ра??идов: Не е имало фал??иви картини на търга на Марковски

Не е имало фал??иви картини на аукциона в “Гранд хотел София”, организиран от ??гор Марковски, който бе??е спрян от полицията в края на май. Това каза в парламента в отговор на репортерски въпрос министърът на културата Вежди Ра??идов. Анализите и експертизите показват, че картините са оригинали, оттук нататък дали има крадена картина може да каже само МВР, посочи министърът в отговор на въпрос на репортер на БТА.

Преди седмица вицепремиерът и министър на вътре??ните работи Цветан Цветанов съобщи, че е установена една крадена картина на търга. Тогава той посочи, че сред предложените в аукциона платна имало и копия. Според Цветанов платното е рисувано от български художник, живеещ в чужбина, през 1965 г. Криминалистите са установили, че картината е била открадната през 2008 година.

Не знам дали тази картина е крадена, чух, че има нещо такова, каза Ра??идов. По думите му МВР трябва да се произнесе по този въпрос. Министърът обясни, че проверката, която прави Министерството на културата преди самия търг, не може да установи дали една картина е крадена, или не. Ние можем единствено да дадем разре??ително за осъществяването на аукциона и да удостоверим истинността на картините като оригинали, заяви Ра??идов.

В отговор на въпрос дали организаторите са задължени да правят проверка за собствеността на картините, министърът посочи, че сигурно са задължени. Ра??идов каза, че няма проблем между него и вицепремиера Цветан Цветанов. Това, че мислим по различен начин, не е проблем, това е прекрасно. Няма нищо по-хубаво от това хората да мислят по-различен начин, а не като ма??ини, добави министърът на културата.

Забележки от страна на A&M:

1. по повод „крадената“ картина – виж това :

http://am-bg.com/?p=1007

2. Цветанов НЕ е казал, че сред предложените платна е имало и копия! Цветанов каза, че е имало ДУБЛ??КАТ?? – да бъдем 100% точни, каквото и да значи тази дума!
3. Търгът НЕ Е на Марковски, а на Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *