Архив по месеци: февруари 2015

Venus de Milo и отражението у нас

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство. Открита е през 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински, Венера). Понастоящем се намира в Лувъра в Париж.
Прочетете още Venus de Milo и отражението у нас

ПРЕДСТОЯЩИ ТЪРГОВЕ 2015г – 2017г

Предстоящи Търгове на Аукционна Къща „Аполон и Меркурий“*, както следва:

2015г:
месеци: Април, Май, Юни, Септември, Октомври, Ноември и Декември градове (по азбучен ред): Букурещ, Бургас, Велико Търново, Варна, Лондон, Плевен, Пловдив, Прага, София

2016г:
месеци: Април, Май, Юни, Август, Септември, Ноември и Декември
градове (по азбучен ред): Будапеща, Букурещ, Бургас, Варна, Виена, Плевен, Пловдив, София

2017г:
месеци: от Февруари до Декември
градове (по азбучен ред): Будапеща, Букурещ, Бургас, Варна, Варшава, Велико Търново, Виена, Лондон, Париж, Плевен, Прага, Пловдив, София

За всички търгове е подадено Заявление до Министерство на културата с входящ № 94-00-238/17.02.2015г, в което изрично пише, че на търговете няма да бъдат предлагани картини, представляващи културни ценности, съгласно разпоредбите на Закона за културно наследство и Приложение № 12 от Наредба № Н-3 от 03.12.2009г за реда на извършване на идентификация и за водене на Регистър на движими културни ценности, а именно:
Няма да бъдат предлагани – картини и живопис, изпълнени изцяло на ръка, върху всякаква основа и от всякакви материали, датирани отпреди 50 (петдесет) години И на стойност на или над 300.000 (триста хиляди) лева; акварели, гвашова живопис и пастели, изпълнени изцяло на ръка, върху всякаква основа, датирани отпреди 50 (петдесет) години И на стойност на или над 60.000 (шестдесет хиляди) лева; рисунки, изпълнени изцяло на ръка, върху всякаква основа и от всякакви материали, датирани отпреди 50 (петдесет) години И на стойност на или над 30.000 (тридесет хиляди) лева, както и на оригинални гравюри, щампи, сериграфии и литографии със съответните им оригинални плаки и разпечатки, датирани отпреди 50 (петдесет) години И на стойност на или над 30.000 (тридесет хиляди) лева.
Съгласно решението на СГС ще се предлагат и картини от т.нар. „Арестуван търг“, който беше спрян на 27.05.2010г и за който решението на най-висшия орган на Република България е, че нито една творба не представлява културна ценност, съгласно същата разпоредба.

Auction Live

Задача по математика в картина

Името на тази творба е нарочно на руски език:

«Устный счёт. В народной школе С. А. Рачинского»

Картината е рисувана през 1895г от Н. П. Богданов-Белски (1868—1945), има размери 107,4х79см, маслени бои върху платно, подпис и дата, намира се в Третяковска галерия, Москва. (http://www.tretyakovgallery.ru/)
На втората снимка е задачата, която се вижда на черната дъска.
Историята на картината, както и на самата задача е описано в хиляди студии, дипломни работи и се дава като тест в математическите дружества по света.
Решението на задачата (в няколко варианта) тук: http://4brain.ru/schitat-v-ume/_zadacha-rachinskogo.php

Прочетете още Задача по математика в картина

„Гео Милев и изкуството“

Нова книга. „Гео Милев и изкуството“, автор: Ружа Маринска, 2015г, 292стр, меки корици, 28х22cm, цена: 40лв
Ружа Маринска отдавна има интереси към творчеството на Гео Милев и най-сетне тази книга вижда бял свят (издателство „Захарий Стоянов“). За съжаление оформлението не е добро, личи си, че е трябвало (на всяка цена) да се добавят още и още репродукции, от което книгата само губи, ако беше в два тома илюстрациите щяха да „дишат“.

корица на книгата на Ружа Маринска
корица на книгата на Ружа Маринска

рекламни пана на фасадата на НХГ

Националната художествена галерия е българска държавна културна институция. Официалното ѝ название е Национален музей на българското изобразително изкуство. Едната снимка е от 10 Февруари 2015г, 13:15ч, другата е от днес, 17 Февруари, 14:15ч. След публикация на моята стена във facebook, че НХГ рекламира КТБ (банка, която е затворена и обявена в несъстоятелност), паната с рекламите изчезнаха. Вероятно има наблюдателни „другари“, които внимателно четат какво се случва в социалната мрежа и докладват където трябва

Снимка на Игор Марковски.
Снимка на Игор Марковски.

Зодиакалните глави на Ai Wei Wei

Ай Вей Вей 2 3

                  На търг на Аукционна Къща „Филипс“ (http://www.phillips.com/) в Лондон бяха продадени 12 позлатени скулптури „Зодиакални глави“ на съвременния китайски майстор Ai Wei Wei за 4,3 милиона долара. Преди това те бяха показани в много галерии по цял свят, но не и у нас.
Прочетете още Зодиакалните глави на Ai Wei Wei