Архив по месеци: февруари 2010

Елена Кръстева

Елена Кръстева е журналист от вестник „Монитор“, която има и собствен блог

(http://elenak.blog.bg/)

През годините е писала много за нас, разбира се не само хвалебствия, за което благодарим. Ще намерим начин да отразим и нейния блог, така както и тя ни отразява…

Очаквайте… на Търг през 2010г

Цветан Цеков – Каранда?? (1924 – 2010) , „Портрет на А.“, маслени бои върху платно, подпис и посвещение (на гърба)

Цветан ??ванов Цеков-Каранда?? е български художник-карикатурист и илюстратор.

Роден е в с. Махалата, днес влизащо в състава на град ??скър, Област Плевен

През 1947 г. завър??ва живопис в Художествената академия в класа на професор Дечко Узунов.Още преди да постъпи в Академията учи основи на рисуването при големия български карикатурист ??лия Бе??ков. Псевдонима Каранда?? му измисля журналистът Стоян Нейков, главен редактор на вестник „На??енец“.

Съосновател и член на редколегията на хумористичния вестник „Стър??ел“, Каранда?? редовно публикува там карикатури, за които са характерни остра политическа тематика, лаконичност на рисунъка и отсъствие на текст.

Освен в областта на карикатурата Каранда?? работи и илюстрации и плакати. ??люстрира детски книги от Асен Босев и Михаил Лъкатник. Съществено място в творчеството му заема образът на революционера Христо Ботев, противопоставен на осмивани от художника съвременни явления и образи.

Каранда?? участва в международни изложби на карикатурата в Берлин, Братислава, Будапеща, Монреал, Пекин, Токио и др. От изложбата „Сатирата в борба за мир“ в Москва, 1969 г. се връща със златен медал. ??ма самостоятелни изложби в София, гр. ??скър (тогава Пелово) и Плевен. Носител е на първата награда на СБХ за карикатура на името на ??лия Бе??ков (1971), двукратен носител на орден „Кирил и Методий“, II степен.

През последните десетилетия се занимава с изследване на златното сечение и картинната геометрия в творчеството на Леонардо да Винчи.

На 5 май 2005 година Каранда?? изнася първата си публична лекция по тази тема в рамките на пролетната лектория „Единство на времената“. Също през 2005 година основава Лабораторията по нестандартна геометрия. На 10 април 2006, за първи път заедно с новите си колеги, изнася информация за дейността на лабораторията в Аулата на НБУ. Впоследствие лекции са провеждани в БАН и Федерацията на научно-техническите съюзи.

През 2009 подготвя поредица от статии за „Списание 8“, от които се публикува само 1-вата „Унищожиха „Тайната вечеря“

На 24 ноември 2009 г. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ открива Юбилейна изложба „В лабиринта на Леонардо“ под патронажа на Министерството на културата.

Почива на 2 Февруари 2010г.

(взето назаем от „Уикипедия“ (wikipedia))

Продават „Мърквичка“ в ??нтернет

Ето на какво се натъква човек, когато се рови из Мрежата….
?? внимавайте да не получите удар, когато видите този „оригинал“ на Мърквичка!

http://auction.bg/item.php?id=293102

Продават "Мърквичка" в ??нтернет

Ето на какво се натъква човек, когато се рови из Мрежата….
?? внимавайте да не получите удар, когато видите този „оригинал“ на Мърквичка!

http://auction.bg/item.php?id=293102

??нтервю в „Монитор“

Арт дилърът ??гор Марковски: Аукционните къщи са на ръба на закона

“Цариград” от Петър Дачев е рисувана с маслени бои върху картон с размери 31х38 см.
Елена Кръстева
03.02.2010

Какво се случва на арт пазара в годината на малката постна пица? Потърсихме отговор на този въпрос от 46-годи??ния арт дилър ??гор Марковски. Той е сред основателите на най-старата аукционна къща у нас “Аполон и Меркурий”. Създава я през 1995-а заедно с Димитър Фицов. В момента тандемът подготвя 92-ия си търг. Той ще е на 11 февруари в хотел “Ростов” в Плевен. Каталогът включва 77 произведения от 60 български автори. Сред предложенията са платна на Бенчо Обре??ков, Бинка Вазова, Лика Янко, Генко Генков, Борис Стефчев, ??ван Георгиев-Рембранда, Мария Недкова, Руси Ганчев, Асен Попов, Петър Дачев, Любен Доганов и Светлин Русев.

Прочетете още ??нтервю в „Монитор“