Архив на категория: Тази седмица

какво се случва тази седмица

ТЪРГ No 133 | 09.12.21.zoom

Стоян Венев (1904 – 1989)
„Сватба“ (детайл), маслени бои върху платно
Подпис долу вдясно (на латиница: Veneff)

ТЪРГ 125. 25.02.2021. четвъртък, 19:30 (zoom)

Във връзка с COVID-19 Търг 125 ще се проведе онлайн на 25.02.21., четвъртък, от 19:30ч в платформата zoom, която ще бъде отворена 30 минути преди самото начало и можете да задавате въпроси.

Франк Хелмут Ауербах (Frank Helmut Auerbach), 1931г

Франк Ауербах (художник), роден на 29-ти Април 1931г. като германец е всъщност натурализиран британски гражданин от 1947г.
Прочетете още Франк Хелмут Ауербах (Frank Helmut Auerbach), 1931г

Venus de Milo и отражението у нас

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство. Открита е през 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински, Венера). Понастоящем се намира в Лувъра в Париж.
Прочетете още Venus de Milo и отражението у нас

Задача по математика в картина

Името на тази творба е нарочно на руски език:

«Устный счёт. В народной школе С. А. Рачинского»

Картината е рисувана през 1895г от Н. П. Богданов-Белски (1868—1945), има размери 107,4х79см, маслени бои върху платно, подпис и дата, намира се в Третяковска галерия, Москва. (http://www.tretyakovgallery.ru/)
На втората снимка е задачата, която се вижда на черната дъска.
Историята на картината, както и на самата задача е описано в хиляди студии, дипломни работи и се дава като тест в математическите дружества по света.
Решението на задачата (в няколко варианта) тук: http://4brain.ru/schitat-v-ume/_zadacha-rachinskogo.php

Прочетете още Задача по математика в картина

„Гео Милев и изкуството“

Нова книга. „Гео Милев и изкуството“, автор: Ружа Маринска, 2015г, 292стр, меки корици, 28х22cm, цена: 40лв
Ружа Маринска отдавна има интереси към творчеството на Гео Милев и най-сетне тази книга вижда бял свят (издателство „Захарий Стоянов“). За съжаление оформлението не е добро, личи си, че е трябвало (на всяка цена) да се добавят още и още репродукции, от което книгата само губи, ако беше в два тома илюстрациите щяха да „дишат“.

корица на книгата на Ружа Маринска
корица на книгата на Ружа Маринска

рекламни пана на фасадата на НХГ

Националната художествена галерия е българска държавна културна институция. Официалното ѝ название е Национален музей на българското изобразително изкуство. Едната снимка е от 10 Февруари 2015г, 13:15ч, другата е от днес, 17 Февруари, 14:15ч. След публикация на моята стена във facebook, че НХГ рекламира КТБ (банка, която е затворена и обявена в несъстоятелност), паната с рекламите изчезнаха. Вероятно има наблюдателни „другари“, които внимателно четат какво се случва в социалната мрежа и докладват където трябва

Снимка на Игор Марковски.
Снимка на Игор Марковски.

Зодиакалните глави на Ai Wei Wei

Ай Вей Вей 2 3

                  На търг на Аукционна Къща „Филипс“ (http://www.phillips.com/) в Лондон бяха продадени 12 позлатени скулптури „Зодиакални глави“ на съвременния китайски майстор Ai Wei Wei за 4,3 милиона долара. Преди това те бяха показани в много галерии по цял свят, но не и у нас.
Прочетете още Зодиакалните глави на Ai Wei Wei